Oljor och silikoner

Okej det är dags att ta tag i den här räven… Det cirkulerar nämligen artiklar på nätet som skrämmer folk att använda silikoner och istället får man råd om att använda oljor, särskilt arganolja.

Ifall du inte orkar läsa hela detta långa inlägg så vill jag snabbt börja med att säga några sammanfattande ord, men du som gillar att nörda ner dig behöver inte misströsta, jag ska bryta ner allt i mindre delar sen och utveckla.

BRA silikoner är INTE dåligt.

Arganoljan ÄR dålig.

Blev du chockad nu? Du kanske redan sett min story på instagram för några veckor sen där vi diskuterade arganolja. Isåfall så vet du redan mycket av det jag tänker ta upp i det här inlägget.

Vi börjar med silikoner.

 • BRA silikoner är absolut nödvändigt för dig som färgar/slingar/bleker håret. Det är det enda som hindrar melaninet i håret från att ätas upp. Är du ofärgad så spelar silikonerna ingen roll. Därför är det ju en halvsanning när man drar alla silikoner över en kam. (He he)
 • Bra silikoner är bland annat Dimeticone som fått oförskämt mycket skit på diverse hemsidor. Detta är en flyktig silikon som dunstar från håret. Den är relativt vanlig i hårprodukter och ger med andra ord inte en beläggning. Det finns flera andra som också skälls på men som är vattenlösliga, det vill säga; så länge du tvättar håret då och då så kommer dom inte fastna i ditt hår.
 • Silikoner kan vara värmeskyddande, vattenavstötande, filmbildande och mycket mer. Men vi kan inte säga att SILIKONER är dåliga. Då får vi namnge dom specifikt. Det är ungefär som att säga att MÄNNISKOR är dåliga. Funkar ju inte, eller hur?

Sammanfattningsvis så tycker jag att silikondroppar kan vara tio gånger bättre än oljor, just för att dom ger en kosmetisk effekt som fyller sitt syfte, men inte lika mycket bi-effekter. Om man väljer BRA silikoner alltså. Jag vill dock tillägga att det inte är ISTÄLLET för bra och vårdande produkter i övrigt, utan det är som ett komplement till dina shampoo, balsam, inpackning och andra produkter.

Arganolja då?

 • Arganolja tränger inte in i håret utan lägger sig mer utanpå. Beroende på hur poröst ditt hår är givetvis.
 • Jag trodde att 100% ren arganolja var bättre men efter att ni skrivit till mig på instagram har jag förstått att även de som använder ren arganolja har samma symptom som dom som använder t.ex moroccan oil.
 • De flesta arganoljor idag är silikondroppar med arganolja i.
 • Arganolja har flera bra egenskaper, men tyvärr så överväger dom dåliga. Arganolja är bland annat antiseptiskt men det kväver också håret och hindrar det från att ta emot fukt, så på sikt kommer det ena ta ut det andra.
 • Känslan av beläggningar från t.ex “arganolja” kan vara att håret känns torrt, men ändå fett. Det blir inte bättre över tid utan håret blir snarare torrare.

Arganoljan ger en omedelbart kosmetisk effekt, det är därför den är så populär och fått en sån slagkraft. Men faktum är att på sikt så blir håret bara sämre och sämre, man behöver mer och mer olja och ni vet ju säkerligen vems plånbok som tjänar på det. En BRA olja ger ett bättre hår på sikt och kräver MINDRE användning över tid.

Vilka oljor ska man använda då?

 • Kokosolja. Min personliga favorit. Ger inte en mjuk känsla i håret utan snarare stark. Bygger upp och renar håret.
 • Avokadoolja. Men luktar skit.
 • Jojoba verkar funka bra för några.
 • Moringa. Läkande växt som ursprungligen är från Indien. Finns många användningsområden för oljan med håret är en av dem. Blir fantastiskt mjukt!

Jag kan inte räkna upp alla oljor du INTE ska använda. Så välj en av de fyra istället. Jag gillar kokosolja + moringaolja. Det går med andra ord bra att kombinera!

Så om man märker att man har ett torrt hår, som behöver mättas med olja hela tiden för att överhuvudtaget kunna redas ut, vad gör man? Jag skulle föreslå att man gör en Crystal Gel (Malibu C på salong) och sen börjar man om. Beläggningen har i nästan alla fall försvunnit med en behandling, på de som jag gjort. I något enstaka fall behövs två behandlingar. Det beror såklart på hur mycket man använt det och hur länge.

Jag vill också tillägga att man inte ska tro på allt man läser/hör. Och framförallt så ska man gå på känsla. KÄNNS det bra i håret? Då är det bra. Men om det är NÅGOT som inte stämmer, fundera på varför…

Och fråga gärna! Jag svarar mer än gärna på frågor och funderingar och hjälper alltid till så gott jag kan med nya lösningar. Jag har mycket mer att säga i ämnet men det blir alldeles för långt för ett inlägg.

Nu vill jag höra vad ni tycker!

Kommentera

16 svar på ”Oljor och silikoner”

  1. Jag tycker att det allra bästa är att lägga kokosoljan ihop med inpackning, men annars så gör jag den som en vanlig inpackning helst 🙂 Balsamet löser bort lite av det fetaste så man inte behöver shamponera igen 🙂

 1. Hur är det med arganolja i schampo? Ha beställt maria nilas schampo och balsam , serien soft som ska va bra för torrt hår men det är arganolja i dom..

  1. All typ av arganolja skulle jag undvika. Det är synd att den finns i alla produkter snart haha.. Men man kan vara noga med rensningar istället om man använder en produkt man gillar som innehåller arganolja då 🙂 Tyvär så är “soft” serier inte bra för torrt hår, utan snarare symptomen av torrt hår.. 🙁

 2. Jag var ju en av de som skydde ALLA silikoner innan jag började gå hos dig, och halleluja säger jag bara för din kunskap! Kommer ihåg att vi pratade om det första gången och efter att jag började använda icon india serien med moringa och värmeskydd och leave in m dimeticone så är mitt hår SÅ mycket glansigare, mjukare och friskare! Så tack för att du utbildar ❤️

 3. Vad för typ av kokosolja är det man ska leta efter? Hittat några stycken, men blir inte klok på vilken som egentligen passar till hår, och inte bara till matlagning tex. Är väldigt nyfiken på att prova kokosolja som inpackning!

 4. Efter mitt frisörbesök igår fick jag med mig en proteininpackning hem. (Har slitet o torrt hår efter blekningar o färgningar). Frisören sa dock att en riktigt bra inpackning INTE ska följas av balsam utan alltså bara schampo och sedan inpackning. Klart. Han sa att balsamet nästan kunde förstöra lite av inpackningens utförda jobb. Och att inpackningen ändå stängde hårstråt själv. (När man inte kör inpackning ska man såklart köra schampo + balsam. )
  Stämmer det anser du?

  1. Det börjar faktiskt bli mer och mer vanligt att inpackningarna har en ny teknologi som gör att dom sänker ph-värdet i håret och att man inte BEHÖVER balsam efteråt, men det kan inte FÖRSTÖRA något så länge balsamet inte har högre ph-värde än hårstrået bör ha. Ska prata lite mer om detta snart! 🙂

 5. Jag använder en hårolja med nedan ingredienser. Innehåller den nåt vettigt eller bör jag byta? Jag har färgat hår.

  Cyclopentasiloxane, Disiloxane, Dimethiconol, Cyclohexasiloxane, Ethylhexyl Methoxycinnate, Parfum \ Fragrance, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil / Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Bixa Orellana Seed Extract, Citronellol, Mauritia Flexuosa Fruit

  1. Det känns överlag rätt okej och framförallt om den funkar för ditt hår och du inte upplever några problem så kan du fortsätta använda den 🙂

 6. Vilka produkter kan du rekommendera för färgat/slingat torrt å skadat hår? Utan arga olja då förstås. Svårt att hitta som sagt

 7. jag är en nyblekt platinatjej i behov av nya vårdrutiner. Innan blekningen hade jag endast min naturliga färg och var väldigt dålig på inpackningar och använde vanliga schampon från typ Ica. Inga silikoner MEN med sulfater. däremot tvättade jag bara håret 1-2 gånger/ veckan och vägrade värmeverktyg och styling produkter så man kan ju hoppas att det jämnar ut sig.
  Nu har jag i alla fall vita sköra strån och undrar vad för rutin du tycker passar bäst? har du någon produkt eller märke att rekommendera? Är snälla silikoner något som kommer skydda mitt hår eller kommer det sen förstöras av sulfaterna jag behöver tvätta bort dem med? Borde jag ha sulfatfritt schampo? Jag planerar att fortsätta tvätta håret Max 2 gånger /veckan och börja med kokosmasker samt är redo att lägga en extra peng på bra produkter.
  Tack för superbra bra förklarad info!!!

  1. Hej! Du ska titta på min senaste video på youtube där jag pratar om silikoner, LIVSVIKTIGT i ditt fall just nu. Investera i ett frisörshampoo, förslagsvis Hydrate & Conquer från o&m, så fort du bara kan.
   kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.