← Tillbaka till allt om hår

Vi reder ut det här med borstar, del 2. · 2015/01/26

Del 1 hittar du här.

Det finns egentligen hur många olika borstar som helst, som passar olika hår. Vi börjar generellt, känner du att inget passar ditt hår får du fråga här så kan jag vara mer specifik.

Är det en långt hår som bara ska torkas, eller ett lätt vågigt hår som vill fönas rakt, så lägger du i dina produkter och använder paddelborsten. Föna med lite starkare blåst och gärna medel värme. Det gör inget om det tar lite längre tid, du kommer få ett glansigare resultat med hjälp av borsten och inte allt för hög värme.

Är det ett axellångt eller kortare hår som ska fönas med volym så skulle jag rekommendera en Denman-borste. Den ger en mjuk volym, inte att jämföra med en rundborste, men ett lätt sätt att lyfta håret hemma. Är man lite skickligare hade jag använt en keramisk rundborste för att forma topparna mer. En sådan tycker jag också är bäst ifall du har lite slitet hår eftersom du då lättare sträcker ut hårstrået så det ligger rätt.

En keramisk rundborste tycker jag alla borde lära sig hantera. Det blir mycket finare och lite luftigare resultat om du lär dig använda den rätt. Det är ingen som förväntar sig att du ska klara av att göra som frisören, det är fysiskt omöjligt att jobba på det viset, särskilt i bakhuvudet. Men det går att få det snarlikt!

Om du vill ha ett svalligt resultat är det absolut nödvändigt att lära sig rundborsten och dess teknik. Det viktigaste är att få in topparna så att dom böjer sig fint. Är dom det minsta för raka så kommer frisyren få ett helt annat intryck. Detta gäller alla längder.

Jag ska försöka visa er skillnaden mellan de olika borstarna jag nämnt här. Vilken borste jag tycker är bäst för vilket slutresultat. Lägg också märke till att vissa bilder inte bara är gjorda med borste utan också värmeverktyg (nedan nämnda som stylingtång – kan innebära både lock och plattång), men rätt grund är lika viktigt innan du börjar locka/platta håret.

Rundborste: Topparna är rundade och ger ett snyggt fall runt ansikte.

+stylingtång: Topparna Kan fångas in även med en locktång, men du får aldrig den glansen och de släta topparna om du inte gjort en bra föning innan. Till höger är hon inte lika rundad i topparna men man ser ändå att den varit där. När man har lite finare hår så kan man också ge illusionen av mer med rundborsten. Att föna ett fint hår rakt med exempelvis en paddel och sen gå på med locktång, blir inte ens i närheten lika fint som med en rundborste.

 

Paddelborste:
Skapar en släthet och ger en blank yta. Vinklar du borsten lite kan du också få lätt inåtböjda toppar om du jobbar med hög fart och medium värme.

 

+stylingtång: Till skillnad från ovan där rundborsten varit inblandad så får du här en busigare känsla när toppen fönats rak från början. Ta gärna stora partier och inte snurra inte på håret åt samma håll på tången. Du hittar en ganska lätt tutorial här på en liknande frisyr.

Denmanborste: En slät, enkel volym. Inte för mycket utan lagom. Lättare att använda på dessa längder tycker jag, men det går absolut att utföra med en paddel. Denman ger dock lättare en lite rundare känsla än vad paddelborsten gör.

+stylingtång: Samma sak här, har du fönat håret rakt innan, med volym, så är det sista jobbet enkelt. Jobba med en locktång av större storlek, i varierande riktning.

Hoppas att ni förstår skillnaden! Du hittar samtliga och fler bilder i min pinterest-mapp här.

 

Leave a Reply