← Tillbaka till allt om hår

Vi benar upp problemet · 2015/11/19

Jag fick en förfrågan för ett tag sen om att lista och reda ut alla hårbottenproblem som kan uppstå. Det är långt många fler än jag kan skriva om eller ens känna till, men jag ska ta upp dom allra vanligaste.

  • Känslig hårbotten

Hur känns det? Det kliar gärna när du duschat, använd stylingprodukter (allra helst torrshampoo eller sånt som skapar beläggning). Det kan i värsta fall svida också.
Hur ser det ut? Syns inte alltid, kan bli röda prickar och till följd av kliandet kan det också bli sår.
Vad kan du göra? Undvik parfymerade grejer (sök efter ordet sensitive). Undvik alltför mycket stylingprodukter. Tvätta inte håret för ofta. Leta efter en lotion som lugnar ner hårbotten (calming brukar vara ett gemensamt namn för dessa).

  • Mjäll

Hur känns det? Kan klia, men många gånger är inte personen medveten om det, mer än att det är vita flagor i håret. Beror på hur grov svamptillväxten är osv.
Hur ser det ut? Feta fjäll som lossnar från hårbotten. Det blir gärna fett fort trots att du inte tvättar för ofta. Lätt rodnad är också vanligt.
Vad kan du göra? Undvik allt som kommer från Head&shoulders. Tack! Fråga frisören efter ett mjällshampoo. De på apoteket är väldigt starka och kan torka ut ditt hår. Ge det en månad innan du ser tydligt resultat, skulle det bestå så be frisören kika på det. När mjällen är borta slutar du och återgår till vanligt shampoo igen. Gör gärna en pepparmint-inpackning som ruskar om talgproduktionen lite.

  • Torr hårbotten

Hur känns det? Kliar för det mesta, kan svida om det är riktigt torrt.
Hur ser det ut? Torra flagor, ramlar gärna ner på tröjan. Lossnar lätt när man kammar. Man brukar inte vara röd när det bara gäller torr hårbotten, men är inte omöjligt.
Vad kan du göra? Fukt! Gör gärna en inpackning för hårbotten. Kokosolja, fuktgivande shampoo osv. Massera gärna med kokosolja för att boosta blodcirkulationen. Tänk på att boosta inifrån också. Omega 3!

  • Psoriasis

Hur känns det? Jag har stött på folk som inte ens vet att dom har psoriasis, medans många säger att det kliar nåt djävulsk. Så kan inte riktigt svara på den.
Hur ser det ut? Röda fläckar med skorpor, liknar sår, ibland varigt. Kan sitta i hårbotten, på armbågarna, i ögonbrynen osv.
Vad kan du göra? Kolla med en läkare så att det säkert är psoriasis, och känn efter själv. Dom brukar erbjuda kortison, vilket inte alla vill ha/tål. Min forna favorit (som inte längre tillverkas) funkade utmärkt mot denna typen av problem, nu vet jag dock inte vad jag ska rekommendera längre. Jag återkommer! Jag är en stark troende när det kommer till att reglera inifrån. Se över dina vanor och ditt mående.

  • Plötsligt fet hårbotten

Hur känns det? Jobbigt!
Hur ser det ut? Skitigt, håret separerar sig. Tidigare gick det långt mellan tvättarna, nu gör det inte det.
Vad kan du göra? Återigen, hur mår du? Om tvättningarna funkade utmärkt innan så kanske något som hänt påverkar din talgproduktion. Har ni flyttat? Separerat? Börjat nytt jobb? Det behöver inte ens vara en negativ händelse, det är ju jättekul med nytt jobb! Men man känner ofta en stress över att prestera sitt bästa i början på ett jobb, bara en sån sak kan påverka. Stå ut och öka på med dosen torrshampoo!

  • Håravfall

Hur känns det? Alla som någon gång tappat mer hår en period blir stressade över det. Man ser mer och mer hår för varje gång man borstar håret, får rensa duschbrunnen varje gång. Det känns aldrig bra!
Hur ser det ut? Kan bli kala fläckar (oftast sjukdom), man kan helt plötsligt se hårbotten på vissa ställen utan att det är kala fläckar.
Vad kan du göra? Slappna av. Stressen över att tappa hår kommer bli en ond cirkel. Är det kala fläckar tycker jag du ska be om en ordentlig undersökning, det kan vara någon form av Alopecia (finns mig veterligen tre former av den sjukdomen idag). Tappar du hår efter graviditet är det bara att vänta ut. Tappar du hår på grund av stress/byta jobb/separation/diet etc, vänta ut. Släpp tankarna om håret. Du kan massera hårbotten 3 minuter varje dag, det kommer hjälpa. Men gör det inte som ett måste, utan för att det är skönt. Återigen, släpp stressen om håret.

  • Efter graviditet

Va? Något jag märkt är ganska vanligt, är att kvinnor strax efter graviditet får små kliande sår i hårbotten. Jag kan inte annat än tro att detta måste vara en hormonell rubbning och förhoppningsvis kommer försvinna. Jag hade behandlat det på samma sätt som mjäll eller känslig hårbotten. Man får nog känna sig för lite! Det kan lätt bli fett och i samma veva tappar man förmodligen hår också. En rätt jobbig sak att vänja sig vid. Men som sagt, stressa inte över det. Be frisören hjälpa dig hitta rätt produkter och ha tålamod. Det kommer ge med sig!

 

Det finns tusen fler saker, och allt ovan är supergenerellt. Jag kan inte göra bättre ifrån mig utan specifika fall. Har du något, skicka in bild och beskriv så noga du kan så ska jag hjälpa dig! Jag tänker att vi kan ta upp produkter i ett annat inlägg det blir lite för maffigt annars. Ni kan läsa om den här och den här, men dom har ju slutat tillverkas tyvärr.

 

Leave a Reply