← Tillbaka till allt om hår

Svar på tal · 2016/03/25

Hej hörni! Jag har en gås att plocka med några av er…

Jag får ibland höra att ljuset är olika på före och efter-bilderna. Ibland så gör det mig så himla trött, när jag får såna kommentarer.

För det första, sitt inte och leta fel. Gör något annat med din tid. Jag kämpar som ett djur varenda gång jag är färdig med en färgning för att fånga det på bild, så som jag ser det. Som JAG ser det. Jag som står i salongen. Jag som jobbar från dagsljus till mörker och arbetat mig svettig. Jag som kämpar mot klockan dagligen för att jag vet att ljuset är under all kritik inomhus, när man ska fota saker och färgen är det som ska vara i fokus.

För det andra, om jag väljer att ta efter-bilden på ett annat ställe så är det för att dessa bilder är till för min portfolio. Jag tar dom bilderna hur jag än vill, huvudsaken är att jag kan leverera den färgen på bilderna till den som må peka på den sen. Spelar ingen roll hur den ser ut! Det är inspiration för er och för mig. Jag har bara valt att lägga upp dessa inlägg för att ni tycker det är roligt att läsa och se. Jag kan lika gärna hoppa över första bilden, för alla färger är så himla fina att man inte ens behöver jämföra med någon slags före-bild, men ni gillar ju att se förändringen, eller hur? Jag vill inte ha bilder med massa stök i bakgrunden, jag vill att färgen ska vara det som är i fokus. Före-bilden är mer för er skull än för min. Jag vet vad som hänt, jag vet hur OTROLIGT mycket jag gjort och vad min arbetsinsats gjort för skillnad. Om det så tagit fyra eller en timme.

För det tredje, hur tror du dina instagram-inspo-bilder ser ut EGENTLIGEN?

För det fjärde, är du medveten om HUR stor inverkan allt ljus omkring oss har? Det studsar även ljus från våra möbler, från tapeter och andra material. Dom påverkar också hur du ser färger. Så om du ser ljus ut utomhus, kanske du ser brun ut inomhus. Allt detta beror också på underliggande pigment, skiftningar, medvetet placerade slingor och mycket annat. Det är för att färger är levande och för att vi ska slippa känna att vi har en mössa. Det är när du har en och samma färg exakt överallt, som inte skiftar i något ljus, som du känner att du har en peruk på dig.

Här har du samma tjej, fyra olika bilder. Exakt samma kväll. 

Över till vänster är tagen med blixt. Det blir ett mycket varmare intryck och du kan se att väggen är gul. Uppe till höger är utan blixt men ni kan också se att det är ett väldigt dunkelt ljus. Utomhus, dagtid, så har du en mycket ljusare omgivning och då kommer också färger att se ljusare ut. Nere till vänster står hon rakt under ett lysrör och därmed har hon också ett varmt, starkt ljus rakt på. Då försvinner också mycket av skiftningar eftersom det är såpass starkt ljus att det mörka som ligger mellan slingorna också ljusas upp. Nere till höger är taget med en inställning på kameran jag inte behärskar alls! Den hette något med “svag belysning” och jag tror jag missuppfattade hur den fungerar, haha. Det blev snarare ännu mörkare.

För grejen är så här, kära du! Ingen av bilderna ljuger. Du kommer att se ut så här i dessa ljus, du kommer se helt annorlunda ut i andra ljus du kanske har på jobbet eller hemma. Jag jobbar inte med filter i mina inlägg. I videos brukar jag dra upp ljuset, för att kameran automatiskt gör det mer dunkelt. Ibland på Instagram får jag dra i filter när det kommer till uppsättningar för att få fram detaljerna. Men före/efter bilder= inget filter.

Så när du tänker efter, vad sitter du i för ljus? Vad har du för ljus hemma? När du påpekar att någon ser annorlunda ut på bilder mot verklighet, kan du då snälla ta hänsyn till miljön omkring er nu och på bilden? Det är så himla tråkigt med folk som letar fel och bara vill påpeka saker åt det sämre. Slut med det, försök lyfta din omgivning istället, så kanske dom vill lyfta dig.

Letar du fortfarande efter mer förklaring? Jag ska ge dig!

Slutdiskuterat.

 

Slutligen, för att bryta av stämningen här nu, är jag så otroligt tacksam för mina fina kunder. Ni förstår och ni hajjar grejen. Ni är villiga att komma tillbaka när det är dagsljus för ni VET vilken ångest jag har över bilderna. Ljuset. Kamerorna. Ni är bäst och jag vill aldrig sluta träffa er! 

Kommentarer välkomnas!

Leave a Reply