← Tillbaka till allt om hår

MITT LIV SOM FRISÖR | att tacka nej · 2017/10/28

Dom här inläggen har varit så enormt uppskattade och jag kan kanske börja förstå varför. Vi behöver verkligen lite insikt i andras liv och tillvaro för att kunna förbättra oss själva som individer, håller ni med?

Idag tänkte jag prata med er om varför JAG väljer att tacka nej. Ni kanske inte vet det men jag tackar nej några gånger i veckan till kunder som vill börja gå hos mig och mycket av det ska jag förklara lite mer ingående idag för er.

Det finns några saker som gör att jag tackar nej direkt.

 • Kunden vill få det gjort denna veckan
 • Kunden vill inte att det ska kosta för mycket
 • Kunden är otålig och orkar inte vänta på att få X så hen vill göra Z istället
 • Kunden är hemmafärgad svart och vill bli blond på ett försök
 • Kunden ska på något stort event och vill komma till mig dagen innan (fest, bröllop, mässa etc)
 • Kunden vill underhålla det hemma själv
 • Kunden vill hellre lägga pengar på en dyr frisör och använda billiga produkter, vilka rekommenderar jag?

Ovan är bara ett axplock av indikationer på att jag och kunden aldrig kommer komma överens. 

Skärmavbild 2017-10-25 kl. 14.01.54

Jag har snart 15 års erfarenhet (10 år som utbildad) och har på denna tid hunnit lära mig otroligt mycket, både om kunder men mest om mig själv. Jag har slitit mig sönder och samman för att lära mig allt jag kan idag, om ni visste hur mycket jag offrat för mitt jobb, min passion. Jag skördar nu frukten av det jobbet.

Jag har möjlighet att välja kunder som jag VILL ta emot. Jag har också möjligheten att säga nej till dom jag inte vill ta emot. I början får man ta allt, man säger aldrig nej. Man får stå ut med bra och dåliga kunder och man får uruselt betalt. Vissa tillfällen, eller perioder, i mitt karriärsliv har jag då känt att jag kanske inte vill vara frisör. Vad ska jag göra istället? Sen har jag fått en riktigt rolig och bra kund dagen efter, för att då känna att det är världens bästa jobb. Det säger ju en hel del, eller hur? Har du det så på ditt jobb också?

Då är ju frågan varför man ska behöva stå ut med båda, OM man kan välja…?

Skärmavbild 2017-10-25 kl. 14.02.48

Mitt jobb är min stolthet. Jag lägger ner så mycket energi för att det ska bli fint. Jag tar bilder som är fina. Jag sitter sedan och granskar dom bilderna för att se om jag kan förbättra eller fina till min teknik, det kan man alltid. Ni vet att jag lägger ner många timmar på själva färgningen, stylingen och på att ta kort. Men det som glöms bort är tiden vid datorn. Jag utbildar mig själv och betygsätter mig själv nästan varje dag.

Tänk då om jag ska betygsätta något där jag haft urusla förhållanden till att börja med… Jag skulle bli knäckt! Tänk om du skulle skriva högskoleprovet med ögonlappar på båda ögonen, en penna som fungerar ibland och med dödsmetall som står på högsta volym. Skulle du klara det? Skulle du ens försöka?

Ibland så försöker man. Men ibland så vet man redan innan att det inte kommer ge en något positivt. Då avstår man.

Folk blir förnärmade, chockade, sura, arga, otrevliga och personligt träffade när jag säger nej. HUR kan DU säga NEJ till MIG? Jo för att min teori om hår är så här och så här och jag jobbar utifrån att mina kunder följer mina råd och är lika intresserade av sitt hår som jag är. Det finns gott om BRA frisörer (även dom som inte tycker som jag) som gladeligen tar sig an ditt hår, men JAG säger NEJ. Det är inte ens ett problem värt att diskutera. Gå någon annan stans bara.

Det kanske låter konstigt men jag uppmanar Linni, som är anställd hos mig, att säga nej hela tiden. Så fort magen kniper lite eller något känns fel. Det är bättre att säga nej och ha lite paus än att göra något som sänker en. Trots att hon då inte drar in några pengar. Jag vill ge henne den möjligheten för den hade aldrig jag som anställd. Då är man en penga-maskin bara.

Skärmavbild 2017-10-25 kl. 14.03.58

Det GÅR INTE att hålla passionen vid liv om man hela tiden sätter ribban snett för sig själv. Man måste skapa dom bästa förutsättningarna för att göra de bästa jobben. Så är det. Om jag då har möjligheten att välja dom bästa tårbitarna så kommer jag göra det. Livet är för kort för att ha många hinder på vägen, ta bort så många du kan. Det är inte personligt. Det är mitt jobb. JA, det har med dig att göra. Men fundera på saken, kanske ändrar du åsikt. Kanske det inte var så bråttom trots allt. Kanske det är värt att lägga lite mer pengar på bra produkter också. Kanske jag har rätt i detta fallet…

Jag har utvecklat teorier och tekniker som hör ihop, dom går hand i hand. För att det ska funka helt korrekt så måste alla delar vara med och följas. Det är precis som när du har köpt en ny teknikpryl som kommer med garanti. Om du häller vatten på den eller förvarar den utomhus och den går sönder.. Gäller garantin då?

Till allt detta så är det egentligen bara en enkel sak som är avgörande.

Jag älskar att jobba med hår och jag har möjligheten att välja dom bästa människorna att göra det på.

 

Vad jobbar du med och vad skulle du kunna välja bort i ditt jobb som gör det roligare?

 

2 Responses to “MITT LIV SOM FRISÖR | att tacka nej”

 1. Gudrun

  Det märks såååå tydligt att du brinner för det du gör, att du försöker utveckla dig hela tiden. Emily, min dotter, började gå hos dig och var nöjd till tusen redan från början. Redan då kände jag; hatten av för dig. Nu har jag fått förmånen att få bli kund hos dig och det känns verkligen bra. Har börjat byta ut verktygen som jag använder till håret efter dina råd och har sett effekt direkt.
  Fortsätt så som du gör, dvs gå på magkänslan, du gör rätt! Som kund får man det man betalar för (iaf för det mesta). Så om det är lite ”dyrare” så får man ju något som håller längre, om man sköter det rätt.
  Keep on goding, girl! I love what You are doing!

  Svara
  • Alice

   Tack Gudrun för dina fina ord! Är så lyckligt lottad som har både din dotter Emily och dig som kunder. Ni gör hela dagarna så roliga! <3

   Svara

Leave a Reply