← Tillbaka till Tips & inspiration

Många känner sig ensamma… · 2015/02/09

har jag förstått. Kollade igenom massa avsnitt av gravid vecka för vecka för ett tag sen och ett avsnitt handlade särskilt om att känna sig ensam.

Jag känner mig nog inte ensam. Jag kan många gånger tycka det är tråkigt att ingen är i samma situation och många har väldigt lite förståelse, men ensam vet jag inte. Tvärtom känner jag mig mer omgiven av bra människor än någonsin, och har mycket lättare för att sålla bort de som inte ger mig något alls. Jag tror mitt jobb bidrar mycket till detta. Alla kunder är så underbara, frågar alltid hur det är och engagerar sig enormt mycket. Det gör mina dagar så otroligt mycket lättare och gladare. Sen har jag faktiskt världens mest underbara blivande pappa att umgås med varje dag.
Han hjälper mycket och gör oftast hela den här graviditeten mycket bättre!

Mer påtagligt tycker jag det är varje helg. Folk lägger upp bilder från krogen, från restauranger osv. Jag menar, vi är inte handikappade. Jag kan fortfarande ta mig utanför dörren, och jag tvivlar på att det skulle bli särskilt tråkigt om jag drack alkoholfritt. Jag saknar inte alkohol alls, men jag saknar frågan. Folk frågar inte längre om vi vill följa med. Tar för givet att vi numera kanske bara kollar på film och umgås med andra gravida. Så är det inte. Jag är densamma och gillar samma saker, men jag går däremot hem tidigare kanske. Vilket jag inte kräver att någon annan ska, dom får mer än gärna fortsätta i samma takt. Det fattas folk i samma situation, helt klart. Men jag vill inte automatiskt bara umgås med gravida kvinnor, för att jag är det. Jag vill fortfarande skvallra om mina vänners krog-hångel och pinsamma upplevelser. Jag vill fortfarande prata om korta klänningar och tajta jeans.

Sen är det klart att jag saknar att dela saker med någon som ligger någorlunda lika.. Folk som är där nu, som förstår och som man kan dela upplevelser med. För självklart finns det en hel del bebisgrejer man vill diskutera, rent praktiskt och också för att man längtar så otroligt. Det är faktiskt ganska jobbigt att ta upp detta med folk som inte är gravida eller har barn. Det känns som att man pratar på och det går inte att hejda, och vips så kollar hon/han sin mobil. Inte så givande samtal, för någon av oss. Det är ju precis som vad som helst som man snöar in på, eller något som snart ska hända. En resa, det är allt man kan tänka på och prata om. Hur kommer hon se ut? Hur tänker vi kring uppfostran, förlossning och livet i allmänhet med en tredje person… Det är tankar som snurrar hela tiden, och får man inte ventilera så sprängs man. Hade jag kunnat diskutera detta med tjejen i magen, då hade jag gjort det.
Hur vill du ha det? Kommer du vara snäll och sova hela tiden, eller ska jag räkna med att få sova om nåt år? Gillar du våra katter? Kommer makaroner vara viktigt att ha hemma sen? Älskar du mig lika mycket som jag älskar dig?

Det måste ju även gälla han, det finns inte så många forum för pappor att söka sig till. Då tror jag vänner och erfarenheter är viktiga. Hur gjorde ni med bil och bilbarnstol? Vilken vagn är bäst? Blev din unge mammig eller pappig? Vad gör man när man är pappaledig? Går det verkligen inte att beskriva kärleken till sin dotter? Kunde ni känna något på magen i vecka 20? För hur mycket jag än berättar och förklarar för honom så kommer han aldrig förstå. Det går inte att sätta ord på känslan av en fot inuti magen. Det går inte att förklara tröttheten som slår en. Eller varför man stånkar när man går i trappor. Eller hur andfådd man kan bli. Det går bara inte.

Men ensam känner jag mig inte. Jag känner att alla mina relationer som jag värnar om bara går åt det bättre hållet. Jag känner mig mer än någonsin säker på vilka jag vill ha runt mig och inte.

Hur gör/gjorde ni? Bytte ni umgängeskrets? Bjöd ni in er själva? Vart hittade ni likasinnade?

Saker vi gravida fortfarande kan göra: 

Saker vi däremot inte kan göra:

Som vanligt står Pinterest för inspirationen och bilderna.

Kategoriserat under: Bebis&Barn · Taggat med: · · · · · · · · · · · · · ·

Leave a Reply