← Tillbaka till Tips & inspiration

Låt oss prata allvar · 2015/09/03

Jag såg på det danska plastikoperationsprogrammet, som i stort sett handlar om att dom fixar sånt som gått snett. Det var ett avsnitt där en kvinna opererat brösten större, för att hennes pojkvän ville det. Dom var givetvis inte tillsammans längre och hon hatade sina bröst. Hon hade aldrig gillat dom. Jag blev väldigt illa berörd och for tillbaka i tiden, till ett möte med en man och hans kvinna.

Ja, för det var så det kändes. Hon var hans kvinna.

Så här var det. Dom kom in när jag jobbade på dåvarande salong. Han gick steget för henne och hon tittade i princip bara på hans rygg. Han stegade fram till mig och ville ha en tid, drog fram henne lite lätt så jag skulle se hennes hår. Hon ska ha svart hår med lila slingor. Hon kollade på mig och jag på henne. Hon ville inte ha det.

Jag drog fingrarna genom hennes hår, granskade, hmmade och tittade igen. Hon sa lite försiktigt att rött kanske också är snyggt. NEJ, lila ska de va. Och svart.

Tillslut så sa jag att det inte går. Hennes hår kommer inte ta åt sig den lila färgen och det svarta kommer slita väldigt mycket på hennes långa hår. Vi snackar nedanför skulderbladen. Ofärgat. Fy vad jag ljög. Men jag fortsatte. “Vill du ha svart hår eller vill du hellre att det ska vara långt?” Svaret var ganska givet och dom gav sig av. Jag bad en tyst bön om att hon skulle slippa kliva in på fler salonger, då skulle ju dessutom min lögn synas rätt fort.

Jag var så illa berörd av hur HAN skulle bestämma hennes hårfärg så som HAN tyckte det var snyggt. Skit samma hur hon skulle passa i det. En vuxen kvinna med svart hår och lila slingor. Kan ni tänka er? Det är FÅ personer som passar i svart och dessutom med lila slingor. Vi kan nog alla enas om det.

Jag ville inte lägga mig i deras förhållande, det finns dom som gillar att ha det så. Man som kvinna, vissa vill bli bestämda över och vissa vill bestämma. Men jag tänker inte delta. Jag tänker inte färga något som någon inte vill. Lika väl som jag alltid vägrar ta hål i små bebisars öron. Dom får ju inte bestämma det själva!

 

Det jag vill komma till är, du är du. Du är det bästa du kan vara och ingen annan definierar dig. Om han eller hon eller din hund inte gillar dig för den du är, lämna! Om du inte kan se dig själv i spegeln och stå rakryggad så har du fel. Du är vacker. Du är unik. Så uttjatat mantra, men det är ju sant.

Kom överens med dig själv om vad du vill ha. Långt, kort, krulligt, svart, blont, brunt, orange. Ditt hår är din business och slutligen, mitt mission. Det är svårt att vara i skönhetsbranschen och säga “var nöjd med dig själv” när jag lever på att folk vill ha något annat. Men jag är hemskt noga med att kunderna är dom som vill det de ber om. Inte någon pojkvän, flickvän, vän, familjemedlem eller en trend. Man ska passa och trivas i det man har på huvudet oavsett om det var inne på 90-talet eller nu. Förstår ni vad jag menar?

När jag väl kom underfund med vad jag ville bli så var det just så jag kände. Jag vill inte förändra. Jag vill förhöja. Och det är det som en hårfärg kan göra. Din hy, dina ögon och hela din kroppshållning kan komma fram med hjälp av lite färg eller några centimeter mer/mindre på huvudet. Det är så jobbigt när folk kommer in med en bild på Jennifer Aniston. Det är sällan folk verkligen vill ha det håret, dom vill se ut som hon. Till vilket pris som helst. Gissa besvikelsen när dom får frisyren men fortfarande ser ut som sig själva.

Många frisörer plockar fram bilder på folk, jag med ibland. Men oftast tar jag fram färgkartan och låter kunderna peka på färger som dom gillar. Sen lägger jag dom vid ansiktet och jämför. Kommer ögonen fram eller blir dom suddiga? Blir hyn blekare eller mer färgrik? Då jämför man med sig själv, snarare än att jämföra med modellen på bilden. Som är retuscherad ända in i oigenkännlighet.

Jag säger ofta, papper är pengar. Så känner jag inte alla dagar men när det kommer till er, mina fina vänner, kunder och läsare, så är pengar just papper. Det är inte värt att tjäna massor med pengar och jag kan ärligt säga att jag hade inte ens gjort det för hundra tusen kronor. Det är inte värt att lägga så och så många kronor på att se ut som en kändis, du är ju fortfarande du på insidan. Du kommer inte helt plötsligt få hångla med Brad Pitt, stå på vip-listan till nattklubben och framförallt inte vara lycklig, om inte du vill vara du.

 

hjarta-go-redBildkälla

One Response to “Låt oss prata allvar”

  1. M

    Så jäkla bra sagt! Det säger väldigt mycket om hur du är som människa, men också som frisör, att du inte bara gör det kunden frågar efter utan att förklara och få kunden att se alternativ eller konsekvenser av det de frågar efter. Precis det jag har saknat hos de frisörer jag har gått till! Om man vill testa något nytt så är det ibland svårt att veta hur håret kommer bete sig och då är det guld värt att du som proffs får en att ifrågasätta och tänka en extra runda :)

    Svara

Leave a Reply