← Tillbaka till allt om hår

Läsarfråga: Vad krävs för att bli frisör? · 2015/05/15

Josefine: 
Hej Alice!
Jag har en fråga som inte är relevant till detta inlägg men som jag gärna skulle vilja ha svar på.
Jag ska börja om gymnasiet igen och funderar på stylist eller frisörlinjen. Vad krävs för att bli frisör? Kan alla lära sig det om man bara är intresserad trots noll kunskap innan? Mvh en tjej med dålig självkänsla

Svar: 
Jag tror att alla som har intresse nog kan bli frisörer!

Det är ett av många yrken som faktiskt kräver att man gillar det man gör. Dels för att det krävs otroligt mycket av dig om du ska tjäna några direkta pengar på det, men också för att det syns i ditt arbete om du inte brinner för det du gör. 

Det finns lite olika vägar att gå för att bli frisör, huvudsaken är att du i slutändan gjort ungefär samma timmar. Säg, om du gått 6 månader i skola, så får du gå 2,5 år som lärling. Har du gått 1 år i skola, får du gå 2 år som lärling. Det kan ha ändrats sen jag utbildade mig, jag tror det är ännu längre tid för att bli helt färdig och få göra gesällbrevet nu. Men man MÅSTE inte gå alla år i skolan. Däremot, en gymnasielinje måste du ju gå färdigt eftersom dom sprider ut det på tre år. Går du en intensivutbildning får du samma timmar, fast på kortare tid.

Jag tillexempel har först varit hos min mamma först. Övat på dockor, tittat på henne, klippt kompisar osv. Jag var hos min mamma de dagar jag inte var i skolan, gjorde en deal med min gymnasierektor att vara i skolan två dagar och gå lärling tre. Jag tyckte det var toppen! Men eftersom min mamma också varit lärling kände jag att jag ville komplettera med skola. Så jag gick en yrkesutbildning på 6 månader utöver. Det gav mig inte särskilt mycket ny teknik, men det gav mig kemin och lite hälsoaspekter och jag fick fräscha upp biologin igen. Sen kunde jag bara ägna dagarna åt att fila på mina kunskaper. Det slutade med att jag gick ut med MVG i allt. Det märktes dock stor skillnad på dom som var helt färska och aldrig hållt en sax, mot oss få som faktiskt hade lite bakgrund. Jag tror att det är svårt att hinna få upp en egen teknik på 6 månader, därför är det så viktigt att faktiskt ta dom där 2,5 åren som lärling och verkligen lära sig. Många hoppar över det, för idag krävs det faktiskt inget gesäll för att få jobba som frisör.

Det är otroligt givande som yrke, men man ska inte luras av den glammiga ytan. Det är dagar när man vill slänga saxen i väggen, det är långa dagar och långa timmar. Man får inte alltid till det, trots lång erfarenhet, det krävs otrolig noggrannhet för att bli duktig och bygga en kundkrets. Kunder växer inte på träd, det krävs engagemang för att behålla dom, något jag tror många missar. Ibland får man slänga i sig lunchen på stående fot för att en färg drog ut på tiden. Missa inte att alla yrken har en baksida!

Med det sagt, jag skulle aldrig välja ett annat yrke ändå.

Jag tycker, om du brinner för hår, mode, utseende och att jobba nära människor; Go for it! Man kan alltid ångra sig senare i livet ifall man upptäcker att det inte var för dig. Det är okej att ändra bana då och då!

26417_379686844911_4838953_n

Leave a Reply