← Tillbaka till allt om hår

Läsarfråga: Sov-frisyren? · 2015/06/19

Emma: 

Hejsan, har en liten fråga som du kanske har tid att svara på! Jo att efter duschen så blir mitt hår ‘bra’ och får bra med volym och så (duschdagen), men efter en natt redan så blir håret “tillplattat” och ser tunt ut – tappar volymen.. Har du några tips för hur man behåller volymen över natten? Någon frisyr eller produkt man kan ha?

Eller det kanske bara är att gilla läget för oss som inte har jättetjockt hår :) Tacksam för svar

Svar:
Mycket bra fråga!

Det finns lite olika saker man kan göra.

 • Kebelo. Jag tror inte att jag hade problem med sovruffset på läääänge när jag gjorde min första kebelo. Helt underbart. Det beror nog på att fjällskikten är såpass mycket friskare och att håret då glider lättare längs med kudden och gentemot de andra hårstråna och på så sätt behåller sin “position”.
 • Fläta. Och i detta fallet fläta uppåt. Alltså från nacken och rakt upp. Lättast är om du står upp och ner på och flätar. Sen lägger du också flätan upp på kudden. På så vis behåller du också volymen och håret kommer falla neutralt när du drar ut flätan. Fläta löst om du absolut inte vill ha lockigt hår, annars är det ju en bonus!
 • Siden-överdrag. Bästa investeringen! Håret glider lättare och du skadar dessutom inte håret lika mycket.
 • Föna alltid håret en bra stund innan du ska sova. Det är oftast ganska mycket fukt kvar i håret även när det känns torrt, eller för de tjock-hårade människorna, ganska mycket värme. Det tar tid liksom. Och som mormor alltid sa, rör inte varma bullar- dom sjunker ihop.
 • Jag gillar den här, min volym håller alltid länge då. Men det är säkerligen individuellt. Testa olika rootlifts för att hitta en som orkar med ditt hår. 
 • Kan du inte fläta så funkar en tvinnad knut ganska bra. Då samlar du håret som om du skulle sätta upp en hög hästsvans (tänk lilla My-högt) och sen tvinnar du bara håret tills det slutligen börjar tvinna sig runt i en knut. Fäst med ett hårspänne så att topparna inte luckrar upp sig. Se till att knuten är såpass högt att den inte tar emot kudden. Genom att inte fästa hårband så slipper du “märken” efter dom.
 • Olja/serum på topparna. Desto bättre håret mår desto finare kommer det hålla sig.
 • Torrshampoo med lite stadga kan hjälpa till att ge en tjockare känsla och ändra om lite i riktningen på håret. Om du inte hittar ett torrshampoo med stadga så kan du först ta lite sprayvax och sen torrshampoo.
 • Det kan vara dina virvlar. Ofta sitter dom bak där vi ligger på huvudet, eller snett bak. Det är inte mycket att göra, men det lättaste sättet att rätta till det på är tuppera eller använda din ghd och värma upp det lite. Då samlar du tunna passéer och plattar håret från hårbotten och rakt ut några centimeter. Håll kvar slingan så håret får svalna och släpp sen. Gör så genom hela det platta området.
 • Det kan också vara så att du svettas mycket i hårbotten när du sover, och är fallet så finns det ju inte mycket att göra. Se till att det är svalt! Du vet ju hur det är att sova på blött hår, det blir inte så bra! Samma gäller ju när man svettas och sen ligger på det- platt!

Men, många har vi detta problem och allra helst när man inte alls hinner fixa det på morgonen! Jag sover nästan alltid med håret rakt upp på kudden, men jag ligger också väldigt stilla. Om man rör sig mycket är det bättre att köra flät eller knut-varianten så att håret håller sig stilla. Det ger en ganska fin, luftig volym resten av dagen, även om man inte lider av morgon-hår!

496235acd73f6d53038e3989d33c0a17

Bild.

One Response to “Läsarfråga: Sov-frisyren?”

 1. Michaela

  Bra inlägg! Men… Vad är egentligen kebelo? Hur fungerar det? Vad kostar det? Vad får man ut av det? Är jättenyfiken på den här behandligen! :)

  Svara

Leave a Reply