← Tillbaka till allt om hår

Läsarfråga: Problemhår? · 2015/04/24

Ess:

Hej Alice! Tack för en inspirerande och genuin blogg! Har följt dig ett tag nu och dina tips är super!

Jag har ett riktigt ”problemhår”, tjockt, burrigt, frissigt, semi lockigt/vågigt, grovt och mängder av det. Efter att ha provat en vid repertoar av frisörprodukter (Redken, KMS, Paul Mitchell, MoroccanOil, Wella professionals etc.) så har jag insett att INGENTING FUNKAR! Mitt hår känns lent och fint i början men det tar bara en halv dag sen känner jag produktkänsla i hela håret. Alltså håret känns krispigt och kladdigt. Då använder jag inte stylingprodukter alls, utan bara schampo, balsam (ibland inpackning), leave-in eller hårolja. 

Så jag bestämde mig för att gå över till naturliga produkter istället. Men det är en djungel! Jag gjorde en äppelcidervinäger tvätt och sen övergick jag till John Masters Organics. Kan inte säga att jag märkt nåt speciellt än, förutom att håret känns mer som hår…
Men jag har en hårolja från Macademia, och den innehåller dimethicone. Kan jag använda denna eller är det bäst att köra helt, helt fritt från silikoner nu? Och kan du tipsa om andra naturliga produkter som inte innehåller sulfater, parabener, alkoholer, mineraler, silikoner? Som är BRA. Gärna leave-in produkter och oljor. 

Jag färgar inte håret, använder inga värmeverktyg och tvättar ca var tredje dag. Går jag till frisören så plattar de ALLTID mitt hår (har gått till många olika ställen) och säger att det är för svårt att jobba med annars. Så jag får aldrig riktigt nåt tips utifrån mitt hårs egna textur på vad jag ska använda för att få bukt med det. 

Stort tack på förhand!

Svar: 
Mycket knepigt att lösa denna gåtan men jag ska försöka reda ut det lite bättre åtminstone.

Jag tror (med hjälp av din beskrivning) att jag har haft ett liknande hår i kundstolen. Jag är en sådan som inte ger mig, så jag började testa diverse shampoo på henne för att se vilken riktning man skulle gå i. Den gemensamma nämnaren är i alla fall tålamod. Och fukt. Undvik gärna shampoon som på något sätt talar om att du ska reparera ett skadat hår. De innehåller ofta väldigt hårda proteiner. Jag tycker man ska undvika proteiner i den mån det går, men soja-proteiner hittar du i väldigt många shampoon för lockigt hår. Proteiner kan ofta ge den där krispiga, kladdiga känslan som du beskriver. I fel hår. På mig är det en helt annan femma.

Det är tråkigt att frisören alltid plattar ditt hår, jag gillar att se kunden som hon själv kommer styla det. Vad är poängen annars?

Jag är inte helt emot tanken på att du ska ha lite silikon i håret, men det känns som att du behöver hjälpa håret även inifrån. Silikonerna kan vara bra för att hålla håret i styr just nu, för att du inte ska bli tokig. Men på sikt behöver du också bygga om håret lite. Det hade varit lättare om jag visste exakt vilka produkter du testat i t.ex KMS. Jag älskar ju deras curl-serie, eftersom den är så återfuktande. Eftersom det känns bra omedelbart men sen avtar, så gissar jag att ditt hår äter upp fukten, det är utsvultet helt enkelt. Därför gillar jag den serien för den återfuktar men samtidigt så har en lite silikoner som håller det i schack under tiden. Avskriv dig inte helt från proteiner dock, det kan vara väldigt individuellt, men jag hade börjat i den änden. 

Om du inte testat de shampoo och balsam från Curl Up (KMS) så tror jag du ska börja där. Jag hade också tillsatt kokosolja i din inpackning, för inpackning behöver du! Men även där, kolla så det inte är proteiner utan fukt istället. Testa denna! Den är toppen, mjukgörande och skonsam.

I ärlighetens namn så är det inte alltid de bästa med helt gröna, ekologiska produkter. Man behöver lite hjälp för att de ska in i håret, stanna kvar där och framförallt bevara det så. Har man ett problemhår så krävs det lite starkare muskler helt enkelt. Däremot har sexyhair väldigt bra alternativ till detta. De flesta serier hos dom är paraben, sulfat och gluten-fria. Jag älskar i princip alla deras produkter, dom kan dock vara lite knepiga att få tag på. Inte många salonger har dom. Utan att dra en hel kemi-lektion så behövs vissa alkoholer för att lösa upp vissa ämnen i produkterna. Och vissa silikoner är mindre än andra och vårdar på så sätt bättre än de “stora”. Det samma gäller sulfater. Det är ju ett sätt att rengöra håret, men det finns även där bra och dåliga. Media har blåst upp detta oproportionerligt stort och folk har blivit rädda för allt. Men som sagt, man ska inte stirra sig blind på att det är alkohol eller silikoner etc. Man ska isåfall ta reda på vad dom gör där och hur dom samarbetar med resten av innehållet. 

Jag tror också att du ska köra en kur. Den är jobbig, håret känns fett och för jävligt rent ut sagt. Men du kommer märka skillnad! Har ett par kunder som fått detta ordinerat, känt sig bedrövliga under tiden, men gått ut på andra sidan med mycket bättre hår. Sen får du upprepa den med jämna mellanrum.


 

Köp denna kokosoljan. Ta en matsked kokosolja och fördela i håret, hårbotten är inte nödvändigt. Gör detta en gång om dagen i två veckor. Tvätta inte håret under denna tiden om du kan. Håll dig åtminstone en vecka, tvätta och börja om. Men desto längre du går utan att skölja ur det, desto bättre. Efter dom två veckorna shamponerar du håret tre gånger med fuktgivande shampoo, gör en inpackning (som du blandar med två, tre matskedar kokosolja) och låt sitta en halvtimme. Sen sköljer du ur och avslutar med balsam. Efter det borde du känna skillnad på håret kvalité. Den kommer inte vara bra direkt, men den ska åtminstone kännas bättre.

Under kuren kan du fläta håret eller sätta upp i en knut (fläta är att föredra), gör allt för att inte tvätta det! Detta kan vara lättare på sommaren kanske, då man ändå gärna sätter upp håret. Upplever du att det känns alldeles för fett så håll dig lite längre från hårbotten.


Jag tycker också du ska undersöka ditt vatten. Det är inte ovanligt att man har egen brunn, eller helt enkelt dåliga rör, om man får det där kladdiga, krispiga som aldrig riktigt försvinner, TROTS att man testat allt. Har en del såna kunder med! Är det så, så hittar du ett inlägg om det här.  

Långt inlägg, och det är inte säkert jag prickat rätt utan att känna på ditt hår. Men testa i denna änden. Skriv gärna tillbaka sen och säg hur det gått!

Lycka till!

problemhar

One Response to “Läsarfråga: Problemhår?”

  1. Ess

    Men åh, TACK för ett så utförligt svar! Vad glad jag blir, tummen upp till dig som tog dig tid!! Det är curl up jag har använt från KMS. Ska definitivt ta till mig av dina tips! Stort tack!

    Svara

Leave a Reply