← Tillbaka till allt om hår

LÄSARFRÅGA | Leave-in produkter, vad är dom bra för? · 2017/10/14

Jag har en undran, något jag funderat på ett tag. Jag är med på att schampoo öppnar hårstrået, och balsam sluter det (kotte-principen) med inpackning däremellan. Det jag har svårt att förstå, är användningen av leave in. Alltså vårdande produkter efter dusch. Gel och mousse och annat stylande kan jag fatta, för att forma håret. Men just vårdande krämer efter dusch, de borde ju inte funka? Hårstrået är ju redan stängt? Hur kan håret då tillgodogöra sig krämen?

SÅ himla bra fråga, älskar när ni tänker steget längre och upprepar vad ni lärt er dessutom.

Det finns många aspekter i hur man vårdar håret. Dels handlar det om ph-värde (vilket egentligen är rätt benämning på att öppna och stänga håret), det handlar om minus och plus, det handlar om fjällskikt och det handlar om maaassa mer.

IMG_0713

Om jag ska ta en lätt jämförelse med ett hus till exempel (för nu har jag ändå varit med och byggt två);

Det GÅR att sätta upp fyra stolpar, sätta på ett plast-tak och spika brädor på bredden. Du har ett tomt skal men det fungerar bra som skydd, åtminstone mot regnet. Jämför detta med att bara schamponera och balsamera.

Du väljer att lägga golv som du kan gå på utan att bli blöt. Inpackning.

Du väljer att isolera väggarna för värme. Leave-in produkter.

Du väljer isolering i taket och takpannor för bättre isolering och skydd. Stylingprodukter.

Du väljer tapeter och möbler. Locktång, plattång.

Du hyr in en snickarfirma. Går till frisören!

IMG_0788

Är nu detta en asdålig jämförelse så säg till, men det jag vill säga är följande;

Om du vill bygga den bästa grunden för ditt hår så är det fler steg. Du klarar dig med bara shampoo och balsam, om man inte grejar mycket med färg och blekning t.ex. Men om du vill ha bättre hår och mer stabilitet så krävs fler steg. Leave-in produkterna ger dig MER av det som balsamet kanske kan ge. Dvs mer fukt som du inte sköljer ur. Mer proteiner som inte sköljs ur. Ofta är det inte värmeskydd men många gånger uv-skydd och det behöver vi året om.

IMG_0342

Sen finns det ju t.ex icons Cure spray, den innehåller saker som stimulerar hårtillväxten och då är det toppen att det får stanna kvar i håret längre.

När hårstrået är stängt är det inte hydrofobiskt (vattenavvisande) om håret inte är RIKTIGT friskt (obehandlat), utan produkter (i rätt sammansättning) kan fortfarande tränga igenom. Sen om det finns luckor i fjällskiktet så hade jag hellre sett till att fylla i dom med vårdande produkter än styling senare eller i värsta fall silikoner och hårspray!

Tuuuuuusen tusen tack för din fråga och hoppas att jag lyckades ge ett vettigt svar!

2 Responses to “LÄSARFRÅGA | Leave-in produkter, vad är dom bra för?”

  1. Elsa

    Visste att du skulle ge ett bra svar, just därför jag ställde frågan till just dig. Här får man svar på allt som rör håret. Stort tack! Känner mig klokare nu och fortsätter med min leave-in kräm.

    Svara

Leave a Reply