← Tillbaka till allt om hår

Läsarfråga: Håravfall · 2015/02/27

Fråga:

Hej Alice :)
Måste först och främst bara säga att jag nyss hittade till din blogg och är redan stormförtjust i den!! Hade bokat klipptid hos dig på en gång, om din salong inte bara varit så långt bort…

Har en liten fredagsfundering som jag håller mina tummar och tår för att den kommer med  under fredagen. Nämligen vad man kan göra mot håravfall. Tappar ganska mycket hår, även min frisör påpekar det och jag känner hur det har blivit tunnare, vilket inte är så kul. Har gjort det under kanske 1 års tid. Gick till vårdcentralen för inte så länge sen d’r de tog blodprov och analyserade, men alla värden såg bra ut. Har också ätit silicea kosttillskott under 7 månader, men tycker inte det blir någon större skillnad.

Tycker inte jag stressar jättemycket heller, kanske lite. Däremot har jag inte mått så bra psykiskt det senaste året.. Kan sånt påverka? Eller vad finns annars för möjliga orsaker?

Svar:

Hej! Och tack så hemskt mycket för din fina komplimang!

Vid håravfall finns det säkert lika många anledningar som det finns människor. Men det finns en hel del “vanliga” orsaker…

 • Vitaminer. Får du i dig tillräckligt med vitaminer? Alla vitaminer? Något vi ofta har brist på här i norden är D-vitamin. Jag, personligen, har också fått väldigt goda resultat genom att äta b-vitaminer. Och då inte bara b-vitamin, utan HELA b-komplexet. Kolla hos en hälsokost!
 • Stress. Som du själv nämner så stressar du inte så mycket, men stress är mer än att bara skynda sig på kontoret. Stress kommer även inifrån. Att inte må bra är också en stress för kroppen. Försök reda ut varför du inte mår bra och gör det bästa av situationen. Många mår dåligt över att de tappar hår, och tappar på så sätt ännu mer hår. Så börja med att sluta tänka på åtminstone det, en bra bit på vägen! Det är inte fel att massera hårbotten. Det är både lugnande men också bra för blodcirkulationen. Ta en extra lång dusch, massera hårbotten länge och grundligt när du shamponerar. Gör mer sånt här. Att borsta är också en typ av massage. Ta långsamma tag med en bred borste.
 • Ärftlighet. Många vill gärna att det ska vara mest ärftligt. Det är dock inte så tyvärr. Det är till viss del DNA, men du ärver också vanor. Är du uppväxt i en stressad miljö så kommer du troligtvis hålla samma tempo/standard/krav senare i livet. Är du uppväxt med skräpmat är chansen ganska liten att du lägger om alla kostvanor så fort du flyttar hemifrån. Och där kommer också första punkten, vitaminer, in igen. Skräpmat är inte så vitaminrik… Hett tips är broccoli, innehåller mest vitaminer och mineraler av alla grönsaker du får tag på i grönsaksdisken!
 • Sjukdom. Är det sjukdom så är det egentligen bra att vänta ut. En sjukdom kan vara fysiskt likväl som psykisk. Låt kroppen läka och fundera inte så mycket på håret. Var glad att du har hälsan i behåll, hellre tappa lite hår ett tag. Jag har två kunder i åtanke som tappat hår vid sjukdom, dessa har testat en spray från Goldwell, du ser den här nedan, och har fått väldigt bra resultat. Så visst går det, men är det en tillfällig sjukdom eller en ny… Lägg fokus på att bli frisk först!
 • Hormoner. Hormoner spelar in, tro det eller ej. Av egen erfarenhet vet jag att en högre testosteronnivå än “normalt” kan leda till tunnhårighet. Om nivåerna ändras kan du uppfatta det som håravfall. Jag har själv kolla alla mina hormonnivåer och då fick jag en hel del svar!
 • Produkter. Självklart spelar produkter in. Vad vi hela tiden smetar in på kroppen påverkar oss. Om du använder produkter som täpper till syret till hårbotten kan du tappa hår. Om du använder mycket huvudbonader kan du tappa hår. Se över dina produkter, och se till att du då och då gör en peeling så att alla produkter/avgaser mm. verkligen tvättas bort.
 • Motion. Att röra på sig är inte fel. Förbränning och syreupptagning ökar vilket gynnar blodcirkulationen, vilket i sin tur gynnar dina hårsäckar. Friskt luft och sol är bra ur många aspekter men även i detta fallet.

Jag har skrivit lite om detta här, i gentlemens corner. Det gäller ungefär samma för båda kön. 

Angående silicea så har jag själv inte fått någon effekt av det, men jag vet kunder/kollegor som har. Så är det ju, alla är olika! Jag har själv även varit hos doktorn och gjort blodprover etc för några år sen, vilka såklart var helt felfria, men när jag kollade upp hormonnivåer var dom käpprätt fel. Så, jag tror man måste vara öppen för alla håll och kanter. Du kanske ska kolla hormonnivåer istället för blodvärden. Det kanske är det lättaste sättet på just dig. Vi är alla så olika, så vi kan omöjligt hitta “felet” på alla, på samma sätt. Jag ger dig gärna kontaktuppgifter ifall du är mer intresserad av detta!

Två av mina kunder som pga av sjukdom tappat/tappar mycket hår använder den här sprayen med goda resultat. Den aktiverar hårsäckarna och förlänger livscykeln på hårstråt. Jag kommer själv börja använda den snart eftersom jag räknar med at tappa en hel del hår i samband med amning. Thorne är mitt favoritmärke när det kommer till b-vitaminerna.

Utöver dessa grejer ska du använda produkter som är anpassade till din hårtyp och hårbotten. Kika lite bland hår-kategorin så kanske du hittar något som känns som att det passar. 

Men viktigast av allt. Ta hand om dig själv, få mycket friskt luft! Oroa dig inte!

Hoppas att det löser sig
Kram!

 

 

One Response to “Läsarfråga: Håravfall”

 1. Emma

  Hej (jag som ställde frågan)!!
  Jag tar gärna emot kontaktuppgifter och skulle vilja veta mer!! :)

  Tusen tack för detta inlägg

  Svara

Leave a Reply