← Tillbaka till allt om hår

Läsarfråga: Frisyrer för tjockt hår? · 2015/08/28

Jag har läst här länge och inte kommenterat så mycket, men jag älskar det öppna och genuina sättet du skriver på och du verkar extremt duktig på det du gör! Så jag tänkte att jag skjuter iväg en fråga så får du svara om du har tid :)

Jag har alltid haft extremt tjockt hår, mycket hår och varje hårstrå är nästan som en fiskelina. I vintras bestämde jag mig för att kapa håret från midjelångt till strax ovanför nyckelbenen i hopp om att dra ner på stylingtid, men det fick totalt motsatt effekt! Eftersom det är så tjockt så är det helt utom kontroll och jag kan inte ens få runt handen runt håret för att sätta upp det (och försöker jag så spräcker jag hårband på löpande band…) 

Det har nu växt till skulderbladen och jag söker med ljus och lykta efter frisyrer och stylingtips (som inte tar tid eftersom jag har en vääääldigt energisk 1 åring som springer omkring här), så jag undrar om du kan hjälpa mig?

 

Svar: 

Den här har verkligen satt mig på plats. Jag blir lite mållös och samtidigt smått avundsjuk. Vill också ha hår som jag inte vet vad jag ska göra av. Vad är hemligheten!?

Först och främst, tack för din fina komplimang!

Jag har funderat på din fråga i stort sett varje dag sen jag fick den och kommit fram till följande;

Investera i Fly ties från Fine Featherhead, de flesta Great lengths-frisörer har såna på salongen. Du kan knyta om dom så att dom blir större och därmed kan du också få den runt håret kanske till och med två gånger. Dom sliter inget på håret (till skillnad från vissa kopior som nu florerar på marknaden) och är väldigt tåliga. Jag har samma snodd i ungefär ett år innan jag byter, oftast för jag tröttnat på färgen. Då sitter den lika bra på handleden som första veckan. Säger en hel del!

Sen är ju såklart shampoo och balsam viktigt, mycket tyngd och fukt. KMS har en väldigt bra serie som heter Tame Frizz, annars Label.M Intensive Repair. Båda är tunga serier som kommer passa ditt hår. Detta är ju grunden för att du ska kunna göra något överhuvudtaget, så satsa!

Sen tror jag du ska göra frisyrer i steg. Alltså sätt inte upp en tofs, utan kanske tre. Gör knutar av dom likt frisyren jag visade igår, du kanske inte kan fläta så tjockt hår, men tvinna eller rufsa och fäst med ett gummiband till. Det är ett ganska snabbt sätt att skapa en frisyr, som dessutom är lättare för dig att manövrera. Sätt dom i nacken, på rad i en mohawk, diagonalt osv. Variera dig vad du gör, fläta eller tvinna eller truls. Man kan också bara göra överhåret i en knut, så kanske du hinner platta underhåret. Möjligheterna är oändliga även om det inte känns så! 

Det är rätt tråkigt att frisören som klippte dig inte förvarnade eller åtminstone försökte göra en frisyr som kan underlätta istället för att förvärra. Det finns alltid små knep att tillta! Jag önskar ju såklart att jag kunde få träffa dig själv och VISA för det är så olika från person till person. Skicka gärna in bild till Alice@colorsofwonderland.se så ska jag se om jag kan få en bättre bild av detta hela… 

Är du flink så fläta håret! Det tar bort myyyyycket storlek. Det går rätt fort när tekniken sitter. Jag hade också investerat i en ghd-tång om du inte redan har det. Går fort att sätta på, du behöver bara dra en gång när du plattar och den kan ta större partier åt gången. Skulle det vara så (som jag av erfarenhet råkar veta…) att din bebis hittar på hyss helt plötsligt och du glömmer tången på, så stänger den ju av sig själv efter 30 minuter! Vad mer kan man begära av elektroniken idag…!

Sen är mitt svar på allt, Kebelo! Den kommer rädda många dagar. 

Och framförallt, tvätta inte håret för ofta! Dra nytta av det naturliga fettet som kommer verka som tyngd i håret. Borsta ut det i hela längderna! Det är INTE farligt att gå två veckor, om man kan, mellan tvättarna. Med en liten tror jag inte det händer alldeles för ofta, men jag lägger det som en notis ändå! 

Ska klura på lite tutorials så håll utkik. Hoppas detta hjälper dig så länge!

 

IMG_8516

 

 

2 Responses to “Läsarfråga: Frisyrer för tjockt hår?”

 1. M

  Alltså… det är så man vill gråta en skvätt, tack så OTROLIGT mycket för ditt amitiösa och ingående svar!!!
  Jag kan också känna mig lite trött på att frisören inte riktigt lyssnade på att jag ville får ner volymen i håret, framför allt undvika “triangelhåret” som jag nu har. När håret var långt slängde jag gärna upp det i en rufsig fläta, men precis som du har gissat så är det svårfätat nu när det är så kort och tjockt. Har dock inte tänkt på det där med frisyr i flera steg som du tipsar om, men det ska testas redan imorrn :)
  Vad lustigt att du rekommenderar KMS tame frizz, jag köpte precis dem för ett par veckor sen men har bara hunnit testa 1 gång hittills (du har helt rätt, jag tvättar bara håret var 7-10 dag typ, haha!). Mitt hår blir liksom aldrig fett, bara torrare och torrare då det i grunden är lockigt så jag kan gå länge med det… kanske var det naturens sätt att förbereda mig på att jag skulle få ett “high needs” barn 😛

  Men en sak, jag bor i USA och jag hittar inte Fly Ties någonstans? Är det svenskt? Om inte annat så kommer jag till Sverige i jul och hälsar på så då får jag leta upp dem! Ska kolla upp Kebelo också, har aldrig hört talas om det innan.

  Tack återigen för att du tog dig tid att svara så utförligt, det uppskattar jag verkligen! Och jag mailar en bild… den kan du ju garva åt om du har en dålig dag eller så 😛

  Svara

Leave a Reply