← Tillbaka till allt om hår

GRÅTT HÅR • när ska man ändra taktik? · 2017/12/18

Något som många frågar om är sina gråa hår.

 • Har jag fått grått hår ovanligt tidigt?
 • Kan du täcka allt?
 • Borde man bli ljusare nu?
 • Ska man blanda upp det med slingor?
 • Ska jag rycka bort dom?

Nuförtiden så får vi grått hår ganska tidigt i livet. Grått hår är egentligen VITA hårstrån som blandas in med din vanliga hårfärg. Då ser det grått ut beroende på hur mörk du är från början. Det kan bero på stress, trauma, ärftligt och mycket annat. Det är inte ovanligt och det är inte fult som många verkar tycka.

Det är möjligt att täcka allt med färg. Med färg som innehåller ammoniak kan du täcka 100%, med ammoniakfri färg kan du nästan täcka 100% men det blir inte riktigt lika hård utväxt då det är något mera transparant. När man är mer än 50% gråhårig börjar man dock bli begränsad i sina färgval då inte alla nyanser täcker grått.

Om man ska bli ljusare eller inte beror helt och hållet på hur ofta du vill gå till frisören. Jag har kunder som går allt från varannan vecka till ett halvår. Det är INTE mer slitsamt att gå varannnan vecka om man vara fyller i utväxten.

A33D873F-2F64-45FD-AFC1-4DD7807250E9

Här har vi tidigare gjort slingor i överhåret och ibland i underhåret men eftersom vitandelarna börjar bli såpass stor procent räckte det inte längre med slingor, det är som att göra mer vita hårstrån bland andra vita hårstrån. Det ser fortfarande grått ut. Jag föreslog att vi skulle börja färga istället för hon ville verkligen täcka det gråa. Eftersom hon är såpass mycket grå så kunde jag välja ett steg mörkare än slingorna gjort henne, men hade hon haft mindre mängd vita kanske jag hade behövt välja ännu mörkare eftersom hon annars blivit gul.

Om man vill kan man färga en färg som är först liknande sin egen och sen göra slingor i det, då kan du få ganska likt din färg som du är van vid om du slingar. Men det är mer jobb och mer pengar än om man övergår till en ljusare färg bara.

Många rycker sina hårstrån men dom kommer komma tillbaka och dom kommer bli fler. Så det är inte en bra idé! Dessutom kan du få inflammation i hårsäckarna om du rycker dom med jämna mellanrum.

Jag tycker att man får göra precis som man vill. Gråa hår är riktigt mycket arbete att hålla snygga men det kan vara värt det. Väljer man att låta den gråa färgen växa ut helt rekommenderar jag att ha ett silvershampoo hemma för att ge håret glans och hålla gula toner borta. Dessutom bör du satsa på en fuktgivande hårserie om du inte redan använder det. Grått hår blir oftast torrare.

Har ni några frågor som är obesvarade kör vi lite Q&A i kommentarsfältet!

2 Responses to “GRÅTT HÅR • när ska man ändra taktik?”

 1. Tin

  Vilket bra inlägg, man skulle tro att jag önskat det för jag tänker mycket på detta haha!
  Har fått ca 5% vita strån men dom sitter helt knäppt (i ena delen av luggen och mitt uppe på hjässan). Misstänkte som du skriver att man måste se detta som en process ju fler vita som kommer och ändra taktik efter hand. Min frisör har färgat botten mörk som mitt egna och gjort slingor som ska förvilla bort de vita men efter 2 veckor syns de igen ? Dels är det ju utväxt men färgen har också gått av som på en toning och nu har hon provat 3! olika märken på färg. Är detta ett vanligt problem?
  Kram och God Jul Alice! ???

  Svara
  • Alice

   Haha det har du nog rätt i! Hade dig i åtanke dock ??
   Det låter lite konstigt ditt problem med att färgen inte håller… är det ljusare hela vägen ut då eller bara senaste gången ni färgade? Vad är det för färgmärken hon testat?
   Det kan upplevas som lite mer transparent på dom ställen där du har ljusa fläckar eftersom du inte har så mycket. Det man gör isåfall är att ta en annan blandning just där för det är ju inte samma underlag så det kan inte bli en helt jämn färg… men maila mig lite bilder så kan jag fundera lite! God jul finaste du! ❤️❤️❤️

   Svara

Leave a Reply