← Tillbaka till Tips & inspiration

Glutenfri/sockerfri citronmarängpaj · 2015/04/18

Har ni ätit citronmarängpaj någon gång? Det är typ min favorit när det gäller bakverk. Därför känns det bra att kunna göra en lite mer hälsosam version på denna underbara skapelse! Man ska alltid ha i åtanke att det aldrig kan bli detsamma utan riktigt vetemjöl och socker, de har egenskaper som inte återskapas i andra livsmedel, men detta är ett bra nära lika gott alternativ!

Du behöver:
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
2 msk sesamfrön
1 msk sötning. Jag använder Sukrin Gold.
100 g rumstempererat smör (osthyvla smöret i en bunke så händer det snabbare!)
1 äggula (spara alla vitor i receptet, de ska användas i marängen)

Ugn på 175°. Blanda ihop alla dessa ingredienser i en matberedare eller om du gör det för hand (jobbigt!) och kör tills allt är väl mixat. Tryck (smeta) ut allt i en pajform. Jag använde en i porsling utan att smöra och bröa och det gick alldeles utmärkt. Men en form med avtagbar kant går säkert också bra! Det är en ganska smetig deg så det var lite trixigt att få ut, men allt går med lite vilja!

Ställ formen i frysen 10-15 minuter, det gör så att degen håller ihop bättre sen. Förgrädda i ugnen ca 10 minuter. Eller tills du ser att kanterna har fått lite färg. Låt det sen svalna under tiden du gör nästa steg.

Då behöver du: 
Skalet från 3 citroner (rivet) och saften från dessa. (Det ska bli ca 1 dl juice).
1 dl sötning. (återigen, sukrin gold)
2 hela ägg
3 äggulor
50g smör

Häll citronjuice och skal i en kastrull och värm på medelvärme, rör ner smör och sötning. Rör då och då. Vispa ihop äggen och äggulor. Vispa sedan ner detta kraftigt i kastrullen, ha inte för hög värme då blir det äggröra! Sedan ska du vispa tills allt tjocknar, det tar en liten stund och man blir trött i armen. Men det är lätt hänt att det skär sig så sluta inte vispa! Det får absolut inte koka så kontrollera värmen.

Häll sedan detta i pajskalet och grädda långt ner i ugnen ca 10 minuter på 150°.

Sen behöver du:
4 äggvitor, som du ju sparat!
1 dl sötning (sukrin gold ger en mer gyllene färg, sötströ från ica ger en vitare maräng)
lite citronjuice

Vispa äggvitorna hårt med elvisp. Du ska kunna vända på skålen utan att det rinner ut. Hellre för länge än för lite! Häll sedan i sötning och citron och vispa lite till.

Sen ska du spritsa ut detta på pajen (eller smeta på det, alla har vi olika ambitionsnivåer!). Har du ingen spritspåse går det faktiskt utmärkt att ta en fryspåse och klippa av en liten bit på hörnet.

Sen in i ugnen 15-20 minuter till. Håll koll på marängen så blir det bra!

Som de flesta ugnsbakade bakverk så är denna ännu godare dagen efter, men vem kan hålla sig? 

Servera med hallon och lite vaniljgrädde alternativt vaniljglass. Det är mycket syra i pajen så lite sött till är inte fel!

IMG_6891Detta är innan sista svängen i ugnen.

 

Kategoriserat under: Hus & Hem · Taggat med: · · · · · · · ·

Leave a Reply