← Tillbaka till allt om hår

Gentlemens corner: Välja shampoo · 2015/06/14

Jag fick en bild av min sambo igår och det slog mig; herregud så sant. När man frågar de manliga kunderna om vad man har för shampoo så säger dom oftast “jag vet inte” eller “det min flickvän köper/jag använder min flickväns”. Så självklart måste jag ju prata lite om HUR du ska välja shampoo

Attachment-1

 

Först och främst måste man ta hänsyn till eventuella hårbottens problem. Dessa är mer frekventa hos män än kvinnor, utifrån vad jag upplevt i alla fall. Det handlar många gånger om mjäll eller torr hårbotten, vilket många gånger doseras med head&shoulders (vilket är totalt förbjudet bland mina kunder och jag hoppas även ni börjar inse att det inte är bra…). Det man bör veta dock är att mjäll och torr hårbotten är två helt olika saker och kan inte fixas med samma shampoo. Mjäll är fett och torr hårbotten är, ja, torr. Båda flagnar dock.

När det kommer till herrshampoon finns det ofta inte så mycket att välja mellan, utan man satsar mer på doft och en tilltalande flaska. Har du absolut inga önskemål med ditt hår och du helst av allt bara vill lukta gott, ta då en som bara heter shampoo eller wash. Funkar utmärkt även som tvål då ph-värdet är lite snällare på shampoon.

Vi går igenom lite lätt, vill ni har en djupare genomgång eller till och med kanske en utvärdering av just ditt hår är ni välkomna att maila in en bild!

 • Torrt hår. Det är sprött i längderna, blir gärna buskigt och stort. Du löser det genom att använda ett fuktgivande shampoo och rätt balsam. Slarva inte med balsam!
 • Tjockt hår. Svårt att se hårbotten för allt hår, blir gärna “bulligt” och väldigt varmt/svettigt i hårbotten. Först och främst, be din frisör lätta på klippningen. Sen skaffar du ett lite tyngre shampoo och balsam, gärna med sleek-effekt. Slarva aldrig med balsamet, då stänger du inte hårstråna och dom är mycket större i storlek, vilket ju absolut inte behövs!
 • Tunt hår. Ni ser ett inlägg här om det.
 • Lockigt hår. Massor av fukt! Har du ett tjockt lockigt hår kan du använda ett shampoo med massa fukt och ett balsam med sleek-effekt. Det går alltid bra att blanda serier.
 • Fett hår. Djuprengörande shampoo brukar lösa mycket, men glöm inte vårdande balsam då djuprengörande ofta torkar ut lite. American crew daily conditioner är väldigt bra för att återställa balansen i hårbotten.
 • Mjäll. Feta fjäll som inte så lätt ramlar av. Syns oftast ganska lätt när du kammar håret i blött tillstånd. Kan klia. Shampoo som ofta heter Anti-dandruff, men det är inte fel att smeta lite kokosolja i botten då och då, eller passande serum som finns. Även här funkar American crew daily konditioner bra.
 • Torr hårbotten. Fjällen hamnar lätt på tröjan, det yvar också när du borstar i torrt tillstånd. Mycket fukt/fett till hårbotten så satsa på ett fuktgivande shampoo. Hoppa gärna över sleek-serier så de kan täppa till. Undvik också gärna för tunga proteiner tills det blivit bättre. Balsam kan du med fördel massera in även i hårbotten.
 • Färgbehandlat hår. Color-serier är utmärkta och oftast är de preppade med fukt. Uppljusade hår behöver mer fukt och proteiner än mörkarefärgat hår.
 • Grått hår. Finns en notis om det här.
 • Känslig hårbotten. Kliar det ofta? Satsa på oparfymerat eller lite grönare varianter.
 • Ostyrigt/glatt hår. KMS Hair play. Ger dig struktur omedelbums.

Lättast för dig är att prata med frisören. Men gå till frisören! Köp inte ett ica-shampoo bara för att det är lätt och billigt. Vårda ditt hår!

 

shampoo

 

Goldwell. KMS. American Crew.

Detta är bara ett urval av shampoon som jag tycker är bra. Våga fråga!

Känns det lättare nu? Kommentera nedan hur du brukar välja shampoo och vad som lockar dig!

 

Leave a Reply