← Tillbaka till allt om hår

Föning, den lätta kursen. · 2015/01/06

Jag fönar i princip alltid mitt hår efter tvätt. Det är för att jag tillhör den grupp som har tunt, lite slitet hår, som dessutom gärna trasslar sig i topparna. Ni förstår mer genom att klicka här.

Så, jag har upptäckt att det alltid, alltid blir finast och får bäst hållbarhet genom att göra som följer;

  1.  Torka det 80% torrt. Du kommer slippa mjölksyran i armarna och det tjänar egentligen ingenting till att föna det från start med borste. Du hade mer troligt aldrig velat föna ditt hår igen!
  2. Luggen, eller frampartiet om du inte har lugg, fönar jag alltid framåt, med toppen bakåt. Här gäller det att ha en borste som är rätt anpassad för din längd. Sätt in fönen underifrån. Har du en större borste bör du kunna rulla borsten samtidigt som du fönar, har du en mindre borste och vill ha mer böj så rullar du in håret helt och håller den still.
  3. Oavsett så kommer håret böja sig bort från ansiktet sen.
  4. Sen sätter jag in borsten i alla möjliga vinklar och blåser i samma riktning som topparna pekar åt, det gör att håret kommer röra sig mer naturligt än om jag hade haft samma vinkel överallt. Överst sätter jag den oftast horisontalt eller vertikalt, beroende på hur mycket volym jag vill ha. Sätter du den vertikalt tycker jag det blir finast att använda samma teknik som i luggen. Tänk på att rulla topparna lite extra. Då får du en slätare yta och risken att det tovar sig senare blir mycket mindre.

Svårast är självklart bakhuvudet. Men du kan alltid böja dig framåt och köra uppochner, eller så drar du det fram på sidan. Det kanske är svårt första gången men sen lär du dig snabbt hur du ska nå lättast.

Detta brukar inte ta mig många minuter och resultatet håller i några dagar om jag inte gör något mer. Sen brukar det bli dags att använda torrshampoo eller alternera frisyren ändå. Har du långt hår tar det säkert längre tid, men vad gör det när man bara behöver föna 1-2 gånger i veckan och sen har ett hår som lyder dig?

Jag tycker alltid det är finast att föna lite längre frampartier på detta sätt, du kan låta resten självtorka tillsammans med en fönad lugg. Huvudsaken är att inte håret ska hänga i ansiktet hela tiden utan få ett naturligt svep.

Glöm inte värmeskyddet!

Detta är absolut basic. Vi kommer gå in på mycket mer avancerade tekniker, men först måste man lära sig krypa!

Kategoriserat under: Hår, Styling · Taggat med: · · · ·

Leave a Reply