← Tillbaka till Tips & inspiration

Fiskgratäng och oboybollar · 2015/04/04

Här kommer två väldigt icke-pinterestiga bilder, men de fyller sitt syfte!

Fiskgratäng är så himla, himla gott. Och enkelt. Varför köper man ens de färdiga? Dom smakar i princip ingenting och innehåller tiotusen olika onödiga saker. Har ni inte testat? Då är det dags…

Det du behöver är:
torsk (eller om du har någon annan favoritfisk)
potatis
majonäs
crème fraîche
grädde/mjölk
smör
dill
citron
salt, vitpeppar och svartpeppar

Jag jobbar aldrig utefter mått, utan höftar, provsmakar och chansar. Så gör det du med!

IMG_6817_2

Salta fisken och lägg den i en form, skala och koka potatisen (mjölig sort). Jag brukar dela den i små bitar så att det går fortare. Sätt ugnen på 200°. Sen gör du potatismos! Hur du gör är upp till dig, men gör det fastare än vanligt. Jag brukar ha en klick smör, lite grädde, vitpeppar och salt.

Klicka ut moset runtom kanten och blanda följande: ungefär lika stora delar majonäs och crème fraîche. Hacka dill och pressa ner citron efter smak. Svartpeppar och salt. Häll detta över fisken, mellan moset. In i ugnen tills allt fått önskvärd färg! Ca 30-40 minuter. Låt den svalna innan du äter, den kan lätt bli rinnig innan den fått svalna lite. Njuuuuut!

Och till efterrätt…..

Oboybollar!

100g smör (rumsvarmt)
0,5 dl oboy
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn

IMG_6821_2

Blanda allt! Ställ i kylen en liten stund och forma sedan bollar som du rullar i kokos. Ställ i kylen en halvtimme. Hur enkelt som helst! Konsistensen är lite annorlunda men smaken är finnemang!

Kategoriserat under: Hus & Hem · Taggat med: · · · · · · · · ·

Leave a Reply