← Tillbaka till allt om hår

FÄRG | Hur jag fungerar som frisör… · 2017/09/21

Rubriken kanske inbjuder till en hel del funderingar men det är inte så spännande som det kanske låter. Jag skulle bara vilja dela med mig av lite tankar och insikt kring hur jag jobbar, som ett exempel.

Jag har en kund, som varit kund länge och som inte förändrats särskilt mycket. Hon har alltid varit ljus, den enda skillnaden från då och nu är att vi inte gör slingor längre utan färgar.

Det hon bara anat är att jag försökt hitta den perfekta färgen. Jag har inte gett mig. Sen hon började helfärga för kanske tre år sedan har jag letat efter det perfekta receptet på henne. Inte varit helt nöjd och ändrat lite i blandningen nästa gång. Hon har inte sett någon större skillnad och alltid varit nöjd.

NU! Är jag klar. Nu har jag hittat det. 

Problemet är att hon har vita (eller gråa som ni kallar det) partier, särskilt i tinningarna. Det gör att färgen ser annorlunda ut där, jämfört med dom ställen där hennes egna (vanliga) färg dominerar. Vita hårstrån har inga pigment kvar, och kräver lite hårdare tag, samt mycket mera guld och täckning. Hennes vanliga hårfärg kräver mycket mera ask då den ljusas upp samtidigt som de vita mörkas ner. Svårt att förklara kanske, eller hänger ni med?

Det jag har gjort några gånger är att pensla en blandning på de vita och en på det “vanliga” men det har inte blivit riktigt hundra. Det skiljer sig lite i övergången mellan helt vitt och helt vanlig hårfärg. Det är ju inte tydliga områden om man säger så.

Sen har jag testat att bara ta naturfärg som ju täcker på vita hårstrån allra bäst, men då blir det övriga för varmt (notera att hon aldrig märkt någon skillnad). Sen har jag testat bara ask men då blir tinningarna för gråa och kalla jämfört med övriga.

Men så har jag alltså hittat den perfekta blandningen. 9.0 + 9.21 (4 delar + 3 delar) med 6% väteperoxid.

Jag har alltid bara lagt botten så ni kommer snart se att det inte alls skiljer sig särskilt mycket, hon har alltid sagt “gör samma” och aldrig varit särskilt missnöjd. Men för MIG är detta viktigt. Jag accepterar inte att man bara gör det enklaste. Det tillhör inte min “jobb-personlighet” om ni fattar…

IMG_1633 IMG_1632

Leave a Reply