← Tillbaka till allt om hår

FÄRG | colormelt · 2017/10/03

Det finns ett nytt trend-ord bland frisörerna och det är “color melt“.

Det innebär i stora drag att man skapar en övergång med hjälp av två eller fler färger som “smälter” in i varandra. Man jobbar ihop övergången noggrant och tanken är att det ska vara så mjukt som möjligt. Jag har använt den här metoden många gånger tidigare, ni kan söka i sökfältet för att hitta fler colormelts.

Idag ska jag visa er Julia som varit hos mig för konsultation men förra veckan var första färgningen. Hon har gamla slingor som går hela vägen upp och är väldigt ojämnt placerade. Det fanns ingen struktur över färgen alls. Dessutom var det skarp utväxt på vissa ställen.

Jag valde colormelt-tekniken för att ge mig själv lite mer tid. Hennes egna hår mådde inte så bra och behövde inte ännu mer blekning som torkar ut.

IMG_0720

Jag jobbade med en färg som var nära henne egna i botten, för att mjuka upp kanterna upptill först. 6.2 från ICON och lägsta vätet för att inte lyfta hennes egna färg. Här är det viktigt att man utgår från färgkartan och verkligen JÄMFÖR, annars får hon ju utväxt snart igen och det motverkar syftet lite. Jag brukar lägga bottenfärgen allt mellan 2-8 cm, beroende vart på huvudet man jobbar (tex 2 cm i luggen men 8 cm i nacken).

Nästa färg som botten smälter över i är 8.2+8.21. Den finns någonstans från 2/8 cm ner till ungefär öronhöjd och i nacken på vissa partier går den hela vägen ut. Detta för att jag vet att dom värsta slingorna kommer släppa färg snabbt och jag behöver ha kvar mer mörker till nästa gång vi ses, för då tänkte jag gå in med lite balayage. Då blir det finast om det är lite mer mörkt kvar längre ner.

I topparna har jag 10.2 och 10.21. Den perfekta kombinationen mellan ask och beige men med lite mera beige för att vi behöver guldet i .2 som gör att håret inte slår över på grönt (eftersom det är berövat av alla sina pigment).

Jag masserar ihop alla övergångarna och jobbar med en färg i taget. Från det att bottenfärgen är lagd så klockar jag 20 minuter. Sen lägger jag i 8an och sist 10an. Man får jobba snabbt (men noggrant) och topparna hann sitta ungefär 10 minuter. Mer behöver inte porösa toppar.

Här har ni sen färgen! Det är såklart mörkare, men övergången är sååååå mycket mjukare och finare. Som ni kanske ser så har man kvar skiftningarna från slingor i överhåret ändå, men eftersom dom är mörkare så blir det inte lika hårt. Många är rädda att lägga såpass mörkt som en 6a i botten och tror att slingorna ska försvinna helt. Men hemligheten är att applicera färgen i blött hår!

IMG_0725

Jag tycker även inomhus att färgen ser mycket bättre ut. Topparna som träffas av ljuset ovanifrån ser fortfarande ljusa men mycket belgare ut.

Ni trodde väl inte att jag glömt utomhus!? Här ser ni färgerna så som dom ser ut, utan påverkan från varma lampor. Jag tycker verkligen att det blev superfint och Julia sa tillochmed att hon nog vill ha samma nästa gång.

Nu till det roligaste! Detta tog 90 minuter att göra (ink tvätt, fön och klipp). Vanligtvis lägger jag någonstans mellan 3-5 timmar på en färg som i slutändan ser ut såhär. Hade frisören som gjort hennes slingor (för slingorna är ändå ett kriterier för att kunna göra en sån här colormelt i slutändan) bara lagt ca 30 minuter extra på att lägga lite OLIKA toningar (vi frisörer är bra på att vara lata och bra ta en nyans) så hade Julia fortfarande varit kund där.

Min POÄNG, som vanligt, är: GÖR KLART! Var inte lat, gör ditt bästa och se för f*n till att du kan vara stolt över ditt jobb.

Jag vet inte huuuuuur många gånger jag varit sen, kunden vet om det och erbjuder sig att hoppa över styling eller ta klippning en annan gång, “platta det bara lite snabbt” men jag vet att hon älskar lockar. Spelar ingen roll. Jag gör klart dig, och sen gör jag klart min nästa kund, heeeeela vägen till slutet. För jag förmodar att alla vill ha samma behandling… Jag tänker inte “offra” en för en annan. Ni betyder alla lika mycket!

Okej, förlåt för ett väldigt tekniskt inlägg, hoppas ni gillade bilderna iallafall! 

Puss och kram

 

Leave a Reply