← Tillbaka till allt om hår

En viktig sak att tänka på… · 2016/03/14

Hej tjejer!

I lördags så slog det mig verkligen att jag måste ta upp detta med er. Instagram. Jag tror inte att ni kanske förstår skillnaden, eller verkligheten, med/bakom vissa färger. Jag tänker visa er lite exempel så kanske det kommer bli lite tydligare vad jag menar, för jag är inte riktigt säker på hur jag ska formulera mig.

Till min hjälp har jag mobilbilder! (yaaay) Det här är också rätt extrema skiftningar, men det är bara för att det ska bli så tydligt som möjligt för er! Ni kan tänka er detta med vilken färgkombination som helst. Bruna, pastell, crazy, blonda osv.

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 10.18.54

Den här färgen ser inte särskilt lockande ut. Det är ett virrvarr av färger och dom är inte särskilt snygga, eller coola, ihop. Det ser fluffigt och nästan slitet ut. Såhär ser du ut kanske om du har självlockigt hår som burrar upp sig, eller allmänt torrt hår, stort hår. Hår som helt enkelt fått självtorka och inte stylats.


Skärmavbild 2016-03-13 kl. 10.19.20

Här har vi börjat styla håret, genom separation med vax. Då ser håret fixat ut och man få fram skiftningar med mer djup. Färgerna blir mer framträdande för sig.


Skärmavbild 2016-03-13 kl. 10.18.44

Här har vi en klassisk instagram-styling. Håret har formats i lockarna, de ligger väl placerade för att man ska se både hårbotten, mitten och topparna. Topparna poppar i ljuset eftersom det ligger ett mörker bakom dom. Till skillnad från första bilden där det vara bara toppar och mitt, ingen botten förutom överst.


Sist men inte minst så har jag gjort en snabb uppsättning. Det har blivit alltmer vanligt att man gör så i sin slutstyling nu för att verkligen få fram effekterna av det man skapat. Här säger förmodligen de flesta av er “vad coolt!”. Medans första bilden var nog alla ense med mig och skakade på huvudet i besvikelse.


Min poäng är den här: om du kommer med en bild, var beredd att styla det så också. Jag får OFTA förklara att den frisyren du visar mig, är inte den du kommer ha. Du kommer inte locka håret varje dag. Du kommer inte ha en perfect hair day, varje dag. Kommer vi behöva bleka ditt hår så ljust som på bilden, så kommer ett ostylat hår vara, och se, så torrt och burrigt. Inte snyggt. Du behöver alltså platta/föna/locka det för att få den glansiga, släta, friska looken.

Det är också viktigt att veta att lockar, eller updo’s, kan dölja mycket. Det kan vara fläckigt, det kan vara randigt, det kan vara rent av fult. Det kanske inte ens går att göra en viss färgkombination snygg, men böjer man lite på det, så syns inte sånt. MEN det kan också vara otroligt hjälpsamt när man väl ska göra en uppsättning. Desto skarpare kontraster desto mer framträdande kommer uppsättningen/flätan att vara.

LOBEN är ett utmärkt exempel på detta. Det är inte många som vill ha en rak page. Det är inte det ni vill ha. Det är mellanlängden som ni alla hatat och velat bort i från, i alla fall under alla mina år som frisör. Men någon har lagt till lockar, styling, till den frisyren. Och voila, alla är tokiga i den! 

Med det sagt, jag ÄLSKAR att ni vill. Jag älskar att så många är så intresserade av att faktiskt styla sitt hår nu. Men jag vill bara att ni ska vara med på det! Rakt hår, lockigt hår, uppsatt hår- sju miljoner ljusår mellan hur slutresultatet ser ut. 

Fundera på hur DU kommer styla det. Jag kan göra dig till en kopia av bilden, men är det verkligen du?

Och till er som är frisörer, våga säga nej! Jag skulle aldrig göra en färgning på en kund som inte gör efterarbetet eller som har förståelse för hur processen går till. Det gäller allt från eftervård till styling och återbesök. No way!

 

Jag har satt ihop två inspirationscollage till er. Det enda visar rakt vs stylat. Vem är du? 

Den andra är dom absolut vanligaste typen av bilder ni kommer och visar. Är dom realistiska? Kan det vara filter på? Är det stylingen som plockar fram det bästa ut färgen och isåfall, vad behöver du för att återskapa den? 

 

raktlock

inspo

 

Kommentera gärna och berätta vad du tycker!
Hjälpte detta dig? Har du någon gång blivit nekad en färg?
Eller tvärtom, fått en färg som inte visade sig vara allt det du trodde?

Bilderna i kollagen kommer från Pinterest.

 

2 Responses to “En viktig sak att tänka på…”

  1. m

    Jag har velat färga håret både brunt och rött men min frisör har tokvägrat för “man färgar inte ett naturligt ljusblont hår!” Tror inte det argumentet hade gått hem i Sverige, haha!

    Svara

Leave a Reply