Mitt liv som frisör, vad är min tid värd?

Jag sa ju i mitt senaste inlägg att vi skulle prata om något allvarligt, men så hade jag en så himla bra helg och jag ville inte riskera att förstöra mitt humör på något sätt. För följande ämne är något som verkligen upprör mig, samtidigt som det berör starkt, varje dag i mitt jobb. Vi ska prata om hur jag värderar min tid och hur andra verkar värdera min tid.

Anledningen till att jag tar upp det är för att jag fick en riktig kalldusch på jobbet för någon vecka sen. Jag insåg hur LITE folk värderar MIN tid och hur lite folk tror att vi sliter. (Om du är kund hos mig så behöver du inte känna dig träffad för jag har världens finaste människor i stolen.)

Hon väntade på en vän som då är kund hos mig, när jag och kunden skulle boka in en ny tid var det svårt att hitta en som var efter hennes jobb. Hon sa att hon får sluta tidigare helt enkelt, varpå vännen frågar varför vi inte jobbar kväll. Klockan var då 19.00. Jag svarade inte mer än med ett leende eftersom jag är ruggigt van vid frågan vid det här laget. Hon fortsatte dock. “Det måste ju finnas en jättemarknad för er där, ni borde verkligen jobba mer sena kvällar och helger. Både lördag och söndag.”. Jag svarade med att jag har barn som ska hämtas och lämnas på förskolan. “Jamen vi förlorar ju pengar på att ta ledigt från jobbet och gå till frisören. Jag ger ju dig väldigt bra buisness-advice nu”. Hela tiden med en helt seriös och något förvånad och smått nedvärderande ton i rösten. “Det är ju ganska dålig service av er att inte erbjuda andra tider än dagtid, då jobbar ju folk.” Jag log och nickade.

Men jag ska tala om för er att mitt hjärta går i tusen små bitar av såna kommentarer. Varför ska JAG jobba kväll, varför gör inte DU det så du kan klippa dig dagtid? Varför jobbar inte DU helg så du är ledig en vardag och kan komma till en salong då? Vem ska betala mitt OB? Vem ska hämta/lämna mitt barn? Ska min sambo ta på sig hela föräldraskapet själv så jag kan vara tillgänglig 24/7 för mina kunder? Detta var givetvis inte saker jag sa högt för är det något man säger om och om igen är “kunden har alltid rätt”. Vi vill inte vara otrevliga eller riskera att förlora kunder. Vad vi än får kastat i ansiktet. Hur lite dom än tycker vi är värda. Bit ihop.

Ni som läst dessa inlägg vet redan att vi har alldeles för lite betalt för våran tid, så om vi nu ändå väljer att jobba med detta yrke så ska det bannemej vara värt det. Det ska vara roligt, givande men framförallt ska det vara lika mycket värt som någon annans yrke/tid. Jag har fått höra folk babbla på om hur svårt det är för dom att pussla ihop livet med jobb, barn, intressen och träning, till råga på allt ska dom behöva pussla in frisörbesöket i deras schema. VAD JOBBIGT!! Och under hela den här monologen så undrar jag vad dom tror att jag gör förutom jobbar. Har jag inte rätt till fritidsintressen, familj, vänner och träning? JAG är inget tjänstefolk som lever för att serva andra. JAG lever inte enbart för att vara någon annan till lags. DU har förtjänat en plats i min stol genom att vara trevlig och respektfull. 

Desto mer jag funderar på det, desto mer sugen är jag på att dra åt mina tider till 10-14. Men det var inte en kund som går till mig eller någonsin kommer gå till mig. Mina kunder skulle aldrig uttrycka sig så. Detta inlägget är inte främst för MIN skull, utan dessa inlägg är som vanligt menade att få upp ögonen på folk. Mina kunder tycker det är besvärligt ibland med tidspusslet, men ingen skulle någonsin säga så till mig. Jag respekterar att vissa inte kan komma tidigare än 17 och just därför har jag valt att offra mina tisdagar till att jobba så långt in på natten som det krävs. I gengäld så jobbar jag till 17-18 dom andra dagarna. Det är fortfarande sent. Jag är inte hemma förrän en timma efter det ändå. 2 av 5 kvällar hinner jag hem till läggdags med Molly.

Förutom det så jobbar jag för övrigt nästan alla vakna timmar. Jag gör research för att vara den bästa frisör du kan ha. Jag bloggar och gör videos så att du ska kunna få ta del av min kunskap dygnets alla timmar, oavsett om du är kund eller inte. Jag letar inspiration på Pinterest så att du aldrig ska behöva fastna i slentrian hos mig. Jag övar frisyrer och locktekniker på mig själv för att sen kunna sätta den på första försöket i ditt hår, så du inte behöver gå och se ut som en tok.

Skulle du be din tandläkare, barnmorska eller ens elektriker om en kvällstid? Och om du nu ber om det, skulle du bli upprörd om du inte fick en?

Vart gick det så fel, att folk började tro att vi på något sätt ska vara tacksamma att vi ens har ett jobb?

JA, det kan vara svårt och omöjligt att trixa med tiderna, men det finns faktiskt frisörer som jobbar kvällar/helger. Jag var en av dom fram tills jag fick barn. Det finns alltså andra frisörer att gå till. Man behöver inte hålla på och påpeka alla brister som finns (pengar, tidstillgänglighet, kunskap etc), det finns GOTT om frisörer i varje hörn och det finns garanterat en för dig. Leta vidare!

Som vanligt vill jag höra era åsikter och egna branscherfarenheter. Stöter du på samma i ditt jobb? Tycker folk att du ska vara till deras förfogande dygnets alla obekväma timmar? Berätta! Det går bra att vara anonym.

Kommentera

23 svar på ”Mitt liv som frisör, vad är min tid värd?”

 1. Åh jag blir så arg!! Folk kan verkligen inte förstå att man bara inte har ett jobb att sköta utan familj och ens egen vardag ska ju gå ihop.

  Tycker du har all rätt att bli arg på att folk ifrågasätter dina tider.

  Jag tänker så här! Du avsätter din tid för att fixa dina kunder då tycker jag faktiskt att kunderna ska anpassa sig efter dina tider. Sen ibland kanske man kan justera sitt schema men inte att kunderna ska komma och klaga. Då tycker jag att man som kund ska leta vidare bland frisörer som passar ens arbetstider.

  Jag anpassar alltid mig efter min frisörstider och skulle aldrig ifrågasätta.

  Skönt att det inte var någon kund till dig som klaga och började ifrågasätta

  Kram!

 2. Så sant !
  När jag häromdagen erbjöd en kund (som aldrig varit hos oss tidigare) klipptid kl 10.30… så satte hon händerna i sidan,suckade och sa: Nä,jag är en arbetande kvinna vetdu’ ! Kan tidigast efter 16.00 …. Då svarade jag:
  Okej,det syntes inte men så bra att du berättade det för mej… Jag är oxå en arbetande kvinna så jag skriver upp ditt nr och ringer om ngn av får ett återbud. Mkt bra skrivet av dej!

 3. Det är verkligen det jag saknar minst med serviceyrket, att behöva bita ihop när folk säger saker som går helt emot mina principer! Det får mig att undra hur hon tänker? Hon måste ju förstå att du är en människa med ett eget liv, inte en installation som servar 24/7… Så mycket respekt till dig som står på dig!

 4. Tog in en kund en halvtimme innan jag skulle sluta för att vara snäll. Jobbade över 2,5 timme ( jobbar i Spanien ) bara slingorna tar mig 1,20 att göra på hennes hår och då är jag riktigt snabb på folie slingor. Alltså ett jätte tjockt hår. En vecka kliver hon in till chefen och gastar. inte för att hon va missnöjd med slingorna utan betalningen 95 EU 2 burkar blekning och olapex. Blev så förbannad här ger jag av min lediga tid och du klagar på ett redan billigt pris om man jämnför med Sverige . Folk borde skämmas

 5. Vad otrevligt. Förstår att du tog illa upp. Dessa inlägg är jättebra, man får verkligen inblick i yrket på ett annat sätt och förståelsen ökar.
  Hade erbjudit en tid för samtal med en kund på mitt jobb (alice du vet nog vilket). Jag hade redan tagit en timme utanför mina arbetstider, alltså att jag skulle komma vid 8 istället för 9. Då började föräldern bråka om en kvart, för att inte bli en kvart sen till sitt jobb. Då kände jag samma, vems tid är viktigast.

 6. Hej. Nu har jag ett helt annat yrke är röntgensjuksköterska där jag jobbar är det öppet 24/7. Men där kan jag känna pressen av cheferna att man jämt och ständigt ska ställa upp dag, kvällar och helger. Jag gjorde det mer än gärna innan jag fick barn. Men nu tänker jag till innan jag svarar ja på att ställa upp extra utifrån de tider jag redan jobba vilket är 100% och då får jag suckar tillbaka för självklart ska man alltid ställa upp. Skillnaden idag är att jag har man och barn vilket innebär att jag har andra i mitt liv att utgå ifrån förutom mig sj.

 7. Så otroligt bra skrivet! Själv är jag hundfrisör och där vill jag lova att det är känsligt dag när det kommer till priser, du klipper håret på folk, jag rensar kletiga öron, klipper bort ingrott bajs, blir biten, blir pussad,Försöker klippa bort tovor som filtar in sig i huden för att ägaren inte tagit tag i tovorna för dom skulle ju ändå hit… jag tar 300 kr/timme 150:- extra för tovor hund, oftast tar ett besök 2 timmar ca då badas och dömas hunden, klipps och kloklipps, rensade öron och i vissa fall befriar dom från tovor detta till ett pris mellan 600-750:- (för 2 timmar på en liten hund) Och jag har många gånger fått kommentaren oj så dyrt, det gör faktiskt fruktansvärt ont att höra att de tycker mitt fantastiska jobb med deras hund är värt mindre än så. …

 8. Ja men jisses, precis samma i mitt yrke som PT! Och då jobbar jag ändå två kvällar i veckan till 21… och börjar de andra dagarna vid 07. Täcker således in såååå många timmar det går att boka mig på, men ÄNDÅ så är det inte tillräckligt. Man blir så less på det. Och sen gäller det ju framförhållning… vill man träna på attraktiva tider får man vara ute i god tid. Vill man klippa sig efter jobbet 16:30 får man bannemig se till att boka det i god tid för att få sin önskade tid, annars får man ta det som erbjuds.

  Stor eloge till oss i dessa yrken! Stor kram.

 9. Det ruggiga är att det inte bara är en bransch som drabbas av sånt här respektlöst bemötande. Jag arbetar som löneadministratör och har gjort så i många år, i olika företag. Du anar inte hur många gånger man får mail på fredag kväll, t ex vid 22-tiden. Sen ett på lördag morgon, från samma person som undrar varför man inte svarat och sedan ytterligare ett på söndagen där de undrar om jag överhuvudtaget har respekt för personen ifråga? Vet jag ens vem det är som mailar? Borde jag inte svara när det nu kommer mail i mailboxen? Nej, tror inte det. Jag svarar när jag kommer till jobbet. På vardagarna kan set bli mer än åtta timmar om dagen, men jag jobbar inte heller 24/7!
  Man undrar verkligen var det gick snett. Min tid är inte mindre värd än någon annans tid. Vi har alla rätt till ledig tid och privatliv. så stå på dig! Du är värd mer än ”trash” som hoppar på dig! Du är bäst och jag ”offrar” gärna en semesterdag på dig för att få den absolut bästa omvårdnaden om mitt hår. Om inte annat så kan man väl respektera andra för sin egen skull, åtminstone!
  Keep on going, Girl!!

  1. Vilket respektlöst sätt! Folk måste ju förstå att även andra har helg-ledigt. Du är bäst Gudrun <3 Tack!

 10. Vi kan nog alla hålla med om att det är jobbigare att jobba kvällar och helger än vanliga dagtid, och den ständiga frågan är vem som borde borde jobba dessa tider.
  När man väljer vissa yrken så vet man nackdelarna som kommer med dem, tex polis, sjukvård, räddningstjänst osv där någon måste jobba årets alla dagar och timmar. Alla poliser kan inte bara säga:- nej nu skiter jag i det här, jag vill fira jul med familjen så nu ska vi bara jobba mån- fredag 08-16. En tid som det är som minst att göra. Man anpassar alltså verksamheten.
  Tänkt om alla restaurangare skulle sluta jobba kvällstid, för de har minnsan också familj, men det går givetsvis inte för det är på kvällen de flesta är lediga och har tid för restaurangbesök.
  Ser inte riktigt skillanden på frisör om jag ska vara helt ärlig, om marknaden är större på kvällar när de flesta andra är lediga, är det inte just då man borde jobba? För det är ju ett service-yrke.
  De flesta människor har familjer, så vad borde egentligen reglera vem som ska ”offra” sig? Borde det inte vara dom som faktiskt jobbar inom service-yrken? För det är just det hela yrket handlar om service!
  Gillar man inte det som service -yrken innebär finns det ju faktiskt gott om andra jobb man kan välja istället…

  1. Bra input! Men det är inte riktigt det som det handlar om, utan att personen i fråga (tillsammans med många andra) inte anser att min tid är värd lika mycket som hennes och att det är jobbigt för henne att ändra sin arbetstid på grund av hur jag satt mina. Jag har en av mina närmsta vänner som inte kan tänka sig att jobba dag utan bara vill jobba natt, och jag själv tidigare älskade att börja senare och jobba senare. Det är inte alls min poäng att ingen ska jobba kväll. Det handlar om att man inte ska göra skillnad på min och din tid.

 11. klockrent – jag delade den på fejjan nu – den funkar även för livsmedelsbutiker, de jobbar snart också dygnet runt.
  Stå på dig och gör det du är bäst på 😉

  1. Tack snälla! Det är inte klokt. För inte många år sedan var det stängt söndagar och lördag innebar åtminstone bara 10-14??

 12. Jag som är mer av en nattmänniska tror att iaf större städer hade kunnat fungera dygnet runt på det sätt som det idag gör dagtid.

  Inte genom att en människa jobbar dygnet runt, utan genom att göra det mer möjligt för fler att själv välja arbetstid som passar. För någon kanske 00 till 07 passar, för någon annan 08 till 15 osv.

  Nu pratar jag inte bara om sevicesektorn, utan jag tror också att det kanske hade fungerat inom andra sektorer och även kontorsjobb. Tror dock att det kräver att nattis blir lika vanligt som dagis.

 13. Stå på dig❤️ Du är egenföretagare, sliter som ett djur för att få allt att gå ihop. Du har ingen som helst skyldighet att förklara för den där personen, andra eller ens få ta emot allt strunt. Ibland blir man så trött på att ”kunden alltid har rätt” – vad har dom för rättighet att vara spydiga, ibland elaka, arga etc. Vi står och tar emot, magen knyter sig, gör allt för att ge bästa service… har ett ord; SUCK.

  Jag värdesätter enormt min tid hos dig❤️❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.