Fråga: Torrt hår, trots olja?

Hej! Jag har kanske en lite konstigt fråga, som jag hoppas du kan svara på ☺ Jag tvättar mitt hår max en gång i veckan, ibland kan det gå 1.5 vecka innan jag tvättar, min hårbotten blir alltså inte speciellt fet. Men mina längder däremot, dom blir riktigt torra. Jag fönar alltid mitt hår efter jag tvättat det, och använder alltid värmeskydd och olja. Sen har jag olja morgon och kväll. Ska jag fortsätta tvätta håret sällan eller ska jag tvätta det två gånger i veckan istället så längderna inte blir så himla torra. Efter tvätt och fön är mina längder väldigt mjuka och glansiga, men efter ca 4-5 dagar börjar dom bli riktigt torra och risiga. Eller gör jag något annat fel?
Tack för all grym inspiration du ger, kram!

Först och främst TACK för din kommentar! Jag är bortskämd med de bästa och vänligaste läsarna.

Till ditt problem. Min första tanke var att du borde sluta med olja. Men vi ska gå in lite djupare på det, för det kan alltid finnas fler(a) orsaker.

Hår som var fullt av beläggningar innan, nu mår det bättre!

Jag tycker du ska fortsätta tvätta med samma frekvens som du gör nu, mår hårbotten bra så är det absolut ett bra intervall. Jag tycker dessutom att du ska lägga till en svinborste i din rutin. Morgon och kväll (eller en av dom) ska du borsta noga från alla håll och kanter med svinborsten så att ditt egna talg får komma ner och smörja längderna också. Det krävs några minuter för talget skjuts ju bara en bit för varje borsttag, men jag gjorde detta i två månader och det kändes verkligen skillnad!

Det KAN vara så att din inpackning eller balsam är lite för otillräcklig, men jag tror snarare på nästa punkt.

Blonda hår blir lätt uttorkade, eftersom alla inte känner till att det är FUKT och inte oljor som behövs mest.

Oljan. 
Det är väldigt vanligt att man har fel eller för mycket olja. Arganolja är en sådan olja som snarare skapar beläggningar och ORSAKAR torrt hår, än hjälper det. Arganoljan går inte in i hårstrået och kan därför bara verka som kosmetisk olja, men jag har märkt att den verkar vara svår att tvätta ur, vilket ger beläggning och senare tilltäppning av hårstrået. Det torkas alltså ut för att ingenting annat kommer in. Olja är ju allmänt ganska svårt att blanda med fukt som ni kanske vet. Oljor jag tycker du ska satsa på istället är kokosolja eller moringaolja. Dom har mer chans att komma in i hårstrået, särskilt om du blandar dem ihop med din inpackning, och lämnar inte samma beläggning som arganoljan.

Eftersom du dessutom lägger det varje dag så tror jag det är det som kanske är ditt problem. Det kommer ta lite tid att vänja av håret, och under tiden så kommer det kanske bli värre, men förhoppningsvis inte. Du skulle behöva rensa bort arganoljan med t.ex. en Crystal Gel och börja om på nytt. Direkt efter en rensning så öser du på med fukt från alla håll och kanter.

Nu gissar jag bara att det är arganolja, men även om det skulle vara en annan sort så är det inte bra att överdosera olja eller silikondroppar. En gång i veckan tycker jag är tillräckligt. Satsa istället på krämer som hjälper ditt hår hela vägen in.

Bra krämer som ger fukt är t.ex Curl Cream från I.C.O.N., mesh från I.C.O.N., Easy Tiger från evo, alla typer av produkter för lockigt hår och the Cream från Paul Mitchell.

Hoppas att det ger lite svar, berätta gärna vilken olja du använder idag samt vilka rengörande produkter du har för håret. Det skulle kanske hjälpa mig avgöra ännu mer!

Kommentera

5 svar på ”Fråga: Torrt hår, trots olja?”

 1. Tusen tack för svar!
  Just nu använder jag Pureology hydrate schampo och balsam. Jag använder ibland Maria Nilas Head and heal då min hårbotten kan bli torr.
  Som olja använder jag Hydrate Shine Max, också från Pureology.
  Så jag ska bara använda oljan en gång i veckan ungefär? Är den oljan bra då eller rekommenderar du någon annan?
  Då jag är blond så använder jag ibland ett detoxschampo, men det är väldigt sällan.
  När du skriver att jag ska satsa på krämer, vad menar du då? En leave-in kräm efter duschen som jag sedan fönar in? Och sen skippa oljan?
  Har jag fattat rätt då? 🙂
  Mvh Jennifer

  1. Det var så lite så! Den oljan du använder innehåller DIMETHICONOL, vilket är en silikon som gärna ger beläggning. Det kan förklara den torra känslan, i värsta fall kan det kännas klibbigt om det gått riktigt långt mellan tvättarna. Klibbigt, fast torrt om du förstår. Den innehåller lite andra saker också, men det var den jag såg direkt och tänkte aha!
   Kräm tar du i blött hår efter dusch och fönar in eller bara självtorkar, vilket du brukar. Det kan vara bra att ha en leave-in kräm även i torrt hår, lite som du gör med oljan, att du fyller på under veckans gång. Men min gissning är att du inte kommer behöva fylla på lika mycket med kräm som med olja. Jag tycker du ska testa en månad, men först måste du verkligen rensa bort silikonerna som troligtvis sitter hårt i ditt hår. Ta ditt detoxshampoo tre gånger på raken, fyll på med en fuktgivande inpackning (om du vill ha tips så säg bara till) och avsluta med ett balsam som ger mer fukt. Sen tar du en passande kräm (här kan du också få tips bara du skriver lite om din hårtyp) och fönar. Sen fyller du på när det känns torrt. Men mindre mängd i torrt hår. Det kan alltid bli för mycket även av den godaste varan 🙂 Ge det en månad, känns det INGET bättre så kan hända det är fel produkter för ditt hår (även shampoo och balsam alltså) Men då får du gärna säga till så hjälper jag dig vidare:)
   Huvudsaken är att du provar att vara oljefri en månad. Man får testa sig fram för det är en djungel! <3

 2. Förstår precis! Känns verkligen som att håret är klibbigt men ändå torrt 🙂
  Ska tvätta håret på fredag, så då kör jag med detox och sen utesluter oljan.
  Tusen tack för ditt svar! Ska bli spännande att se hur håret kommer kännas 🙂
  Ha det så bra! Kram

 3. Hej jag undrar angående arganoljan, googlade på det nu och kom hit! Har dock följt dig på youtube länge och gillar dina videos! 🙂 MEN undrar, har googlat när jag läste att du skriver att arganolja kan orsaka torrt hår men hittar INGA andra ställen som hävdar samma, andra stora frisörbloggar säger att det är återfuktande. Jag själv har extremt torrt hår som bara går av och kokosolja funkar INTE för mig så vet inte vad jag ska köpa när folk hävdar olika. Vad baserar du din info på eller var kommer den ifrån finns det något som styrker att den skulle torka ut? Det är ju ett träsk det här med hårvård för den okunnige haha

  Kram,
  Julia

  1. Hej! Jag baserar det på egna erfarenheter (kunder) och fakta. Arganoljan tränger inte in i håret, det kan endast kokosolja, morgingaolja och avocadoolja göra. Prova silikondroppar istället om du vill ha ett omedelbart mjukgörande resultat. Jag gillar skinny serum från Paul Mitchell eller ghd serum. Jag tror det viktigaste man bör fundera på är VARFÖR du ska använda olja. För att alla säger det? Eller för att du har ett behov av något… Kanske inte olja är rätt för just ditt hår 🙂

   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.