Egen brunn och beläggningar i håret

Hej! För ett bra tag sedan skrev jag om egen brunn på min “gamla” blogg, det är många som söker sig till det inlägget märker jag och eftersom jag vet mer idag än jag visste då, så tänkte jag uppdatera genom att skriva ett nytt inlägg.

Det finns några ämnen som kan påverka håret negativt som återfinns i vatten. Klorin, bromine, magnesium, kalk, koppar, järn och kalcium. Det senare är mer vanligt utomlands, men det man bör veta om kalcium är att det kan täppa igen hårsäckar och tynger ner hårstrået.

Jag som bor i Göteborg stöter inte på kalk särskilt ofta då det är vanligare i hårda vatten, men om du upplever att håret är mer skört och lättare går av (utan anledning) och att huden lätt blir irriterad, då kan du ha kalk i ditt vatten.

Järn är supervanligt och det finns ofta i eget brunnsvatten, det missfärgar håret (åt det gula/orangea hållet) torkar ut och gör att färgen kan se murrig och mörk ut.

Koppar är också vanligt, allra helst i hus med gamla rör och avlägsnas särskilt med varmvatten. Det missfärgar håret (gärna åt det grön/gula hållet), gör att det kan kännas lite kletigt och kan också orsaka en reaktion med färgen.

Bromine och klorin hittar vi ofta i pooler och båda missfärgar håret. Alla har vi hört skräckhistorier om folk som åkt utomlands och badat med sitt blonda hår i pollen, för att sen upptäcka att det är knall-grönt. Jag har sett det med egna ögon!

Magnesium finns i jorden och torkar gärna ut håret. Det fastnar gärna i håret och tynger ner det. Inte en rolig känsla!

Okej så nu kanske ni redan börjat känna på ert hår, vad kan du ha i ditt vatten? Som ni också förstår av de olika ämnena är det inte riktigt rättvist att skylla allt på “egen brunn” utan det kan förekomma i gamla lägenheter, på semesterorter etc. Det JAG vet är att det går och att man bör råda bot på problemet. Det finns lite olika sätt, även för er som inte har tillgång till (en frisör med) Malibu C.

I.C.O.N. Shift och Energy. 
Så himla bra, djuprengörande, samtidigt inte uttorkande, produkter. Shift är en treatment som du lägger i håret och hårbotten INNAN shampoo och resten av din hårvårdsrutin. Den appliceras i blött eller torrt hår, får sitta med fördel i värme (kanske vira in håret i plastfolie och en nytumlad handduk på) och sköljs sedan ur efter 5-20 minuter. Sen shampoonerar du med Energy två gånger och tar passande inpackning samt balsam. Det kommer hjälpa dig en bit på vägen men du bör upprepa den rätt ofta till att börja med.

Malibu C Crystal Gel.
Min life saver. Jag gjorde ovan behandling innan jag fick nys om Crystal Gel och även om det funkade bra med Shift och Energy så är Malibu C en helt annan match. Som ni ser på bilden här ovan så är det stor skillnad på före/efter. Det är BARA genom rensning med Crystal Gel och det chockade mig lika mycket som kunden, hur STOR skillnad det blev. Crystal Gel är bland annat c-vitamin tillsammans med en gele-formula som drar med sig beläggningarna från håret. Den kan sitta 15-45 minuter beroende på hur mycket man ska ha bort och måste sitta i värme för att få ut skiten. Jag skojar inte, den här räddar mig. Om jag t.ex. har en kund med egen brunn som vill göra slingor, det här kan vara skillnaden mellan avbränt hår och en fin blond färg. Därför föredrar jag att göra den här före behandlingar som involverar färg/blekning. På senare tid florerar också en video på facebook där en tjej sitter med foliepaket och det bara ryker när dom öppnar upp ett sådan. Det kommer från “billiga” produkter som orsakar beläggning. Japp ni läste rätt, men vi ska prata mer om det i veckan. Att rensa håret innan en behandling kan göra SÅ stor skillnad. Och som i bildexemplet här då, hon kände sig mörk och blev ljus utan blekning. Dvs ingen skada skedd ALLS. Magisk är den.

Kokosolja. 
Japp, min gamla vapendragare kokosolja kan göra många underverk och dra ut lite beläggningar är en av dom. Men mycket lite och detta är för er som bara vill använda skafferi-produkter i håret eller som vill göra en nunununu och det enda ni har hemma är kokosolja. Mitt råd till er är att göra följande: Värm upp håret med en fön ordentligt, lägg i kokosojan, täck med plast, föna mer så hela huvudet blir varmt och linda in i en handduk. Föna några gånger så att det hålls varmt. Skölj ut (varmt) efter 20-30 minuter, försök skrapa håret mellan två fingrar så ni får kokosoljan i handen, se om ni ser en färg på den. Det är alltid lika kul! Sen shamponerar ni med djuprengörande shampoo och inpackning, balsam etc.

Det kan tyckas onödigt och något “nytt påhitt” men vi har haft det jäkligt jobbigt genom åren med dessa beläggningar. Så ja, det är nytt påhitt men det är ett påhitt som verkligen bidrar något gott. Ni som har “egen brunn-hår” vet vilket problem det kan vara. Nu vet ni lite mer vad ni och er frisör kan göra åt det. Tjejen här nedan fick lämna det blonda håret och bli brunett för att hålla färgen någorlunda i schack. Hon får fortfarande göra rensningar men färgen är åtminstone fortfarande “brun” emellan och inte mossgrön. Hon använder ett kit från Malibu C som heter Hard Water och hindrar håret från att dra till sig beläggningarna. Det kommer fortfarande fastna lite men inte alls i den utsträckningen som utan. Det rekommenderar jag starkt till er som har dåligt vatten, att införskaffa. Det är shampoo, balsam och fyra påsar med en mildare variant av Crystal gel.

Har ni frågor om beläggningar så svarar jag gärna mer i kommentarsfältet!

Ps. om du har riktigt dåligt vatten tycker jag du ska skicka in ett vattenprov till din kommun för inte alla ämnen är bra att dricka.

Kommentera

10 svar på ”Egen brunn och beläggningar i håret”

 1. Älskar crystal gel och är smått kluven då min frisör går på mammaledighet i sommar och jag måste hitta en ny frisör som använder sig av crystal gel. Mitt hår blir som nytt när jag gjort behandlingen och första gången vi gjorde den kändes håret så bra och var så lent och färgen blev så jämn och fin. Nu kan jag inte leva utan den!! Det är värt att frisörbesöket får ta ca 1- 45 min extra än att bara färga och klippa och färgen inte håller. Men sen är det ganska påfrestande att sitta i värme i 45 min men det är värt det i slutändan. Kram <3

  1. Visst är det en underbar känsla när det är nygjort! Jag hjälper dig gärna hitta en frisör i din stad som jobbar med det om du bara mailar mig vilket område det är 🙂 kram!

 2. Hejsan! Jag har förtvivlat försökt att bli blond. Bröllop nalkas i augusti och min drömfrisyr är ett minne blott. Var innan dess färgad brunett, förmodligen med inslag av rött (naturliga hårfärgen är åt det guldiga, mellanblonda) Gick till en rekommenderad frisör för att få det blont. Han gjorde något, vet inte vad, som nästa frisör skyllde på, då det inte gick att bli av med det gul/orangea. Det gick inte att få det blont helt enkelt. Eftersom jag har egen brunn, rekommenderade hon Malibu C. De hade inte det inne just då men sa att det fanns på nätet. Jag slingade och höll på i den mån det gick utan att skada det för mycket.
  När jag nu läst om detta, samt pratat med en ny frisör, känner jag mig en aning lurad på allt ?
  kan man köpa och använda Malibu C hemma?
  Den nya frisören som även ska hjälpa mig med min bröllopsfrisyr, förklarade allt hur det fungerar med egen brunn med mycket metaller i. Att det även är särskilt mottaglig för metallerna just när det är slingat också. Hon förklarade att jag behöver ett schampo som djuprengör och tar bort metallerna. Jag ska även tvätta håret någon annanstans fram till bröllopet.
  Men min fråga, då jag just nu är väldigt gul/orangea med beläggning, vad kan jag göra för att få det så ljust som möjligt? Kan jag köpa detta Malibu C? Eller vad skulle du rekommendera? Innan jag visste detta med brunn, slingade jag det hemma och det blev hyfsat bra, men blev såklart samma färg igen. Funderar på att slinga igen men menlöst om det ligger beläggning över som gör att håret inte är mottagligt för färgen.
  Tack på förhand!

  1. Hej! Det låter helt fruktansvärt ? Malibu c kan du inte köpa på nätet och kan du det bör du ändå inte göra det själv hemma. Deras efter-vårds-produkter går att köpa men du måste göra en rensning hos frisör innan dom ens kan ge någon effekt. Att du blev gul/orange första gången beror på att det helt enkelt tar minst tre frisörbesök att gå från brun till blond, däremellan kommer man ha väldigt varma pigment i håret. det känns som du inte riktigt hamnat rätt någon av gångerna, eller fått processen förklarad för dig. Vill du maila mig lite bilder så kan jag guida dig i hur du ska tänka och kanske hjälpa dig få ordning på barret någorlunda innan bröllopet? Jag kanske kan hitta en frisör nära dig som jag kan rekomendera… skriv gärna i mailet vilka frisörer du varit hos också! Alice@colorsofwonderland.se

   Kram!

 3. Hej, jag har också egen brun och mitt hår ser ut som den första bilden högst upp. Så det nästan är uppklippt fast egentligen har de gått av, kan du hitta någon frisör i te.x Kungälvs kommun eller ale kommun där man kan göra någon slags rengörning och komma fram till varför håret går av? Vill verkligen ha tillbaka mitt gamla långa, raka hår. Tacksam för svar! Mvh julia

  1. Om du kan komma in till Göteborg så kan jag hjälpa dig, men kan försöka hitta en i Kungälv. Skriv till mig på instagram så får vi lättare kontakt. @colorsofwonderland ?

  2. I Kungälv kan jag varmt rekommendera So classy mellan Maxi & nya köpcentret kör cristal gel. På mitt förstörda hår gjorde dom även någon schamponering med lanza produkter som va ett ännu bättre mirakel! Sjukt nöjd! Kolla deras fb & insta. Vart även hårmodell där & wow säger jag bara!! Bilder finns på de med. Jag har hittat min nya frisör!!

 4. Hej! Vi har byggt nytt hus och flyttade in i november 2018 och har egenborrad brunn och någonting i vattnet färgar mitt hår gult och det vita kaklet i duschen har blivit gult… Ser ut som om någon kissat på kaklet. Vi har lämnat in vattenprov men enligt det har vi jättebra vatten. Har du något tips eller råd? Jag vill inte gå och se ut såhär i håret och jag vill gärna få bort det som missfärgar kaklet i duschen. Mvh Louise

  1. Hej! Vilket jobbigt problem 🙁 Många har ju tjänligt vatten vilket innebär att det är godkänt att dricka, men det kan ändå missfärga och innehålla metaller. Jag tror inte ni kan göra så mycket mer än att installera ett filter i brunnen, se till att ni har bra tryck så vattnet filtreras neråt i sanden och ha ett duschmunstycke med filter i duschen 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.