Balsammetoden – tankar och åsikter

Bildkälla.

Jag får OFTA frågor om vad jag tycker om balsammetoden. Och jag tycker som vanligt, en hel del.

Det FÖRSTA jag vill säga är, om du färgar håret, bleker, stylar med värme och produkter samt vistas i miljöer som kan ge beläggningar på håret, så tycker jag INTE balsammetoden är bra. Jag ska utveckla mina tankar senare i inlägget.

Men om du är helt ofärgad och har till exempel ett torrt, självlockigt och bångstyrigt hår. Då tycker jag definitivt att det är en bra idé.

Bildkälla.

Om man färgar/bleker/tonar eller leker med pigment överlag (jag kommer använda samlingsordet FÄRGAR resten av inlägget när det gäller alla dessa), då måste man använda shampoo och balsam. Shampoo för att rengöra håret från det som kan fastna i det, eftersom när man färgar håret så öppnar man och ruggar på fjällskikten vilket välkomnar andra partiklar in i håret också. Du ändrar också på talgproduktionen vilket också behöver tas hand om då. De flesta hår som färgas behöver också en viss typ av silikoner för att hindra håret från att fortsätta ätas upp och det är just silikoner som det verkar vara häxjakt på inom BM. De silikoner som är vanligast bland de produkter som jag använder och rekomenderar är vattenlösliga eller dunstar själv, men tvättas bort lättast med shampoo. Därför behöver man alltså shampoo om man färgar håret.

Om man stylar håret med värme och därmed också produkter så behöver man shampoo, av samma anledning som ovan. Det kan vara silikonerna, det kan vara proteiner som behöver luckras upp eller det kan vara något annat som helt enkelt behöver TVÄTTAS bort med shampoo.

Om man badar i klorvatten, är mycket utomlands där det finns dåligt vatten, om man har egen brunn, om man jobbar som lapplisa i avgastäta områden.. osv. Ni fattar. Då behöver man rengöra håret med shampoo ordentligt.

Bildkälla.

Eftersom balsams uppgift är att sluta hårstrået och sänka ph-värdet så finns det ingen möjlighet att rengöra håret ordentligt. OM balsamet har högre ph-värde och därmed kan öppna fjällskikten, ja då har du ju inget som sänker det sen. Då är du ännu mer mottaglig för skit i håret.

Med allt det sagt (det finns mer tro mig) så tror jag också det blir ganska logiskt varför jag också tycker det är en bra idé om man inte färgar eller om man bor i skogen. Om man har ett torrt hår som verkar må bättre av balsammetoden så är inte jag den som tänker säga NEJ du får inte. Man får göra preciiiis som man vill! Det som funkar för dig, ska du göra. Däremot så har jag hört många varianter på “det var jättebra i början men sen blev håret liksom torrare” och det tolkar jag som att håret sakta men säkert byggt upp beläggningar som följd av att det inte blir rengjort ordentligt, och sen tappar det orken helt enkelt. Jag fick också en fråga om “low shampoo” och jag kollade lite på nätet. Det verkar vara ett shampoo-fritt shampoo. Från ett av marknadens största lurendrejare, Lóreal. Så jag säger nej på den utan att prova. 

Lockiga hår är ovala i formen på själva hårstået, i alla dessa svängar så kommer det finnas fjällskikt som måste öppna sig för att ge lite böj-utrymme. Därför är det extra fördelaktigt att testa balsammetoden om man har självlockigt hår, för att man då aldrig öppnat hårstrået mer än nödvändigt och snarare stänger till det med jämna mellanrum.

Sen är jag väldigt positivt inställd till att inte tvätta håret för ofta med shampoo, eller ens vatten, då det rubbar talgproduktionen väldigt mycket. Men som sagt, bara om du är ofärgad etc.

Bildkälla.

Det jag däremot blir riktigt irriterad över när det kommer till BM, det är att man förespråkar balsam som kommer från dagligvaruhandeln. Som innehåller så otroligt mycket andra skadliga ämnen både för människa, djur och natur. Om man nu ska ta ställning och prova en alternativ väg, varför gör man inte det med riktiga, pålitliga råvaror? Det förbryllar mig massor. OM jag skulle testa bm så skulle jag använda Cure Conditioner från I.C.O.N.

Kan vi prata lite om balsammetoden i kommentarsfältet? Vad tycker du? Har du testat? Varför/varför inte? 

Kommentera

9 svar på ”Balsammetoden – tankar och åsikter”

 1. Jag testade BM för några år sen och mitt hår var verkligen kaos och det blev fett så fort. Men som tur var att jag börja med BM på sommarlovet och håret växte ändå ganska bra men berättade sedan för min frisör om BM och hon bad mig sluta med det. Jag använde mig av Barnängens balsam men nu finns inte ens tanken att köpa produkter från en matvaruaffär. Håller med dig om I.C.O.N och jag har precis börjat med Cure produkterna och älskar balsamet.

  1. Hann du känna någon skillnad själv under den korta period du testade? 🙂 Kul att du gillar Cure, jag tror inte jag kan leva utan det 😀

   1. Ja, man masserade ju hårbotten ganska mycket så blodcirkulationen kom igång och det gjorde att håret växte mer. Jag mätte några ggr för att se. Men håret blev lätt smutsigt och kändes aldrig riktigt rent som håret gör när man använt Cure balsamet. Jag testade nämligen att använda Cure balsamet innan schampot och gillar det verkligen!

 2. Jag undrar varför det behövs silikoner i färgat hår?? Nu har jag inte färgat håret på två år och tänker inte börja så det kanske är ett icke-problem men kan det vara för att jag använder silikonfritt balsam som mina toppar (som har gammal färg) går sönder så lätt? Jag har en uppsjö av kluvna toppar VARJE dag. Obs använder ej BM och använder bara salongsprodukter

 3. Jag har testat BM på mitt lååånga tjocka lite självlockiga hår, har slingat det i flera år… Det funkade okej, var ingen större skillnad mot att tvätta med schampo+balsam. Det som gjorde mig förvånad var att det verkligen kändes rent efteråt, jag trodde håret skulle bli fett av BM?
  Anledningen till att jag slutade var att det tog för lång tid att tvätta håret m bara balsam. Det löddrar ju inte som ett schampo och man måste därför vara mer nogrann med att få in det i hela håret, sjukt jobbigt om man har tjockt hår som mig!! Nu använder jag Maria Nila och är supernöjd med det men jag blir ju lite nyfiken på ICON?

  1. Vad roligt att höra 😀 Det är alltid kul med erfarenheter från alla håll. Tycker definitivt du ska testa icon, av de kunder jag haft som övergått från Maria Nila till ICON har ingen än så länge blivit besviken:) Om du gillar doften och lite tyngd tycker jag du ska testa India-serien, annars är drench och free bra återfuktande, men liiite lättare än India. India är dock lyx deluxe tycker jag 😀 Suuuperdryga och prisvärda. Känns som på spa!

 4. Jag blev nyfiken på balsammetoden för några år sen men ville inte köpa balsam från mataffären så jag köpte färdiga frisörprodukter (cleansing conditioner) istället.
  Det var dock inget för mig, man fick ta jättemycket produkt i håret och det kändes aldrig som det blev rent och hårbotten började klia ordentligt. Men det gjorde faktiskt så jag kunde vänja håret vid att tvättas (med schampoo+balsam) 2 ggr/vecka istället för varannan var tredje dag.

 5. Balsammetoden is the shit 😀

  Har lockigt och väldigt blekt hår. Använder aldrig silikoner (just pga att det inte går ur med balsam) och mitt hår mår hur bra som helst. Behöver nästan aldrig klippa håret fast det är så himla blekt, mitt hår klyver sig knappt. Körde även BM som färgad brunett, fungerade väldigt bra då också.

  Spontant tror jag att de som inte lyckas med BM gör något fel 😉 Förutom då de som har för mycket talgproduktion så håret inte riktigt slutar vara fett, inte så kul att gå runt flera veckor med flottigt hårt.

  Bm gör att mina lockar får existera. Bara lite schampo och det blir för torrt för att se bra ut 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.