← Tillbaka till allt om hår

Vägen till ditt bästa hår någonsin, del 1 · 2015/01/01

Många säger ”det blir aldrig lika bra hemma som när man går från frisören” och det ligger alldeles säkert något i detta. Det första jag brukar fråga är ”vad har du hemma då?”. För vi står ju med en viss typ av produkter av en anledning. Ni tror säkert att frisören bara vill tjäna pengar. Jag kan bara tala för mig själv, men så är verkligen inte fallet. Om pengar vore något jag ville ha mycket av skulle jag valt en annan karriär. Jag drivs av passion och inget annat. Jag vill ha det bästa resultatet jag kan få och det gäller inte bara i min stol. Jag vill att min kund ska vara snygg 24/7 och ha ett bra hår när hon kommer tillbaka åtta veckor senare. Kunden och håret ska inte behöva vara ovänner emellan besöken.

Så steg nummer ett är Produkter- shampoo & balsam.

Välj ett shampoo och ett balsam som passar dig. Inte som passar din kompis, din mamma eller din idol. Lättast att hitta rätt är självklart att fråga din frisör. Om jag inte kan ge en bra rekommendation så brukar jag få be om att tvätta håret på kunden. Då märker jag direkt i shamponeringen vad som fattas och vad som direkt tas upp av håret. Detta är något som alltid görs i samband med en behandling, därför ska du köpa det som din frisör rekommenderar! Hon/han känner ditt hår bäst och vet vilka ingredienser du behöver.

Vissa protesterar och påstår att deras hår fungerar lika bra med ”billigt” shampoo. Alltså shampoo utanför frisörsalong. Men då hade du inte frågat om råd i första taget, och jag hade inte reagerat på att du behöver något nytt. Många tror också att det är samma innehåll och att vi har världens största marginal på produkterna. Svaret är halvt. Ja, till en början är det samma ingredienser. Man testar produkterna i salong, fungerar det bra så tar man det receptet, byter ut ingredienserna mot billiga varianter och skickar ut en liknande version i dagligvaruhandeln. Det som oftast tillsätts är vatten, salt och tensider. Läs på baksidan av ett diskmedel så hittar du dom ingredienserna. Skulle du tvätta håret med det?

Min första och största anledning till att jag vill att du ska använda de produkter jag rekommenderar är att mitt jobb fortsätter vara fint även efteråt. Missköter du ditt hår hemma så finns risken att jag får ta skulden för detta. Klippningen funkar inte för håret bara tovar sig. Färgen håller inte. Osv. Varför lägga ner så många kronor på en färg och klipp om du inte vill ha underhållsprodukter för det sen? Varför köper du en bensinare om du ändå tänker tanka diesel sen? 

Ett vanligt misstag är att folk inte skiljer på frissigt, torrt och skadat hår. Dom är olika men kan se lika ut. Även frisörer missar detta! Det är lättare att känna skillnad i blött hår. Är ditt hår väldigt elastiskt i blött hår är risken stor att du behöver mer proteiner än fukt. Eller både och. Är ditt hår frissigt eller torrt så ska du undvika proteiner och använda all fukt du kan få tag i. Är ditt hår blekt är risken större att du behöver proteiner, jämfört med färgat hår som oftast behöver fukt. Men, ta det som en generell grej. Fråga din frisör!

En tumregel är att undvika alla produkter du inte kan hitta i salong. Men även på salonger finns en hel del fula fiskar. Jag har favoritmärken men jag har ännu fler favoritprodukter. Vissa märken har en grym produkt medan resten av utbudet är ganska dåligt. Håll utkik efter produkttester och recensioner så kanske du lättare kan hitta något för ditt hår.

 

Börja i rätt ände så kan du snart få det svall du vill ha!

Ebba

 

Del 2. Del 3. Del 4.

One Response to “Vägen till ditt bästa hår någonsin, del 1”

  1. FRÅGA FRISÖREN – Vanliga frågor, och svar på DINA frågor | Helen Torsgården – Hiilens sminkblogg

    […] i fyra delar om hur man kan få sitt bästa hår någonsin, där går jag noga igenom grunderna: Vägen till ditt bästa hår.  Vill också slå ett stort slag för Kebelo. En behandling jag gör väldigt ofta mot just slitet […]

    Svara

Leave a Reply