ROSA HÅR · 2018/01/16

Jag avslöjar alltid allt i rubriken, eller hur…!

Jag är heeeeeeeelt slut efter föregående vecka ska jag börja med att säga. Jag har gjort nästa etapp i min salongsförvandling (som nu sträcker sig över tre år) och denna gången har vi gjort om delen där vi står och blandar färg samt produkthyllan. Jag vill gärna dela med mig av bilder men jag planerar en ny house-tour på Youtube och tänker att jag ska visa er där istället. Rörlig bild är alltid bättre tycker jag. Vi fixade produkthyllan förra lördagen, det tog en hel dag. Måndag-fredag var jag nog på ikea tio gånger för att köpa grejer, ändra med leveranser, hämta hela leveransen med köksstommar, lämna tillbaka osv. Sa jag att jag var helt slut? Ja sen så i lördags och söndags höll vi på mellan 9-18 båda dagarna för att få upp allt. Riva ner det gamla som visade sig inte vara så himla enkelt då den förra ägaren limmat upp en glasskiva på väggen vilket sen då resulterat i att jag fick in en lång glasspets i benet. Jag brydde mig inte ens om att åka in denna gång och hoppas att min stelkrampsspruta fortfarande är aktiv. Tejpa är jag bra på vid det här laget. Igår (måndag) var jag på salongen 9-17 för att städa upp och stoppa tillbaka allt i hyllorna, samt beställa plexiskiva och plexifack till våra färgtuber. Och skälla på Telenor som för övrigt är ett jäkla lurendrejeri-företag.

Men mitt i allt detta, typ i torsdags kanske, så hade jag en magisk färgning. Jag visade er bilder på instagram som var med min dåvarande nya HUAWEI men som verkligen inte återgav färgerna korrekt. Så nu ska ni få se kamerabilderna.

IMG_2076

Här är före, vi gjorde sen balayage och nyanserade alltså in håret. Först var jag inte nöjd med styrkan i det som skulle bli rosa/lila pastell. Och valde att lägga en omgång till med MER pigment. Knepet med en pastellfärg är att tänka mycket på hur det kommer tvättas ut. För det gör det, och fort också. Då kan man inte gå runt och se ut hur som helst utan det måste tvättas ut fint. Därför blandar jag lika delar rosa och lila, för lila har en tendens att gå åt rosa när man spär ut, men håller färgen mindre gul när den tvättas ut, för den rosa har mycket guld i sig och kan upplevas gul när den tvättas ut. Hoppas det låter vettigt. Jag spädde ut det med två tredjedelar transparant hårfärg.

IMG_2086

IMG_2088

Vi var ÖVERALLT i hela salongen för att försöka hitta ett bra ljus. Inomhus fångade inte det rosa ALLS. Det ser bara ut som blont så vi struntar i dom bilderna. Men överallt så förändrades färgen. Och det absolut mest magiska med allt var att HON såg ut att vara född med den här färgen. Allt i hennes ansikte fick lyster och ögonen blev så intensiva som ögon bara kan bli. Jag HOPPAS att hon får behålla färgen för evigt.

Jag är verkligen på riktigt lycklig att jag fick göra denna färg och jag tror bannemej att jag ska göra nåt liknande när jag fått i mitt löshår. Jag skulle gjort det nu om det inte vore för att jag redan har håret och det är ju färgmatchat med mitt hår som det ser ut just nu. Så får färga ihop det sen.

IMG_2085

Så kär i hennes hår!

Vad tycker ni? Hade ni vågat rosa?

FÄRG } kallt vs varmt · 2018/01/10

Jag vet inte riktigt om jag tagit upp det här med er tidigare men det är något som jag brukar gå igenom med kunder, särskilt de blonda.

Många har fått uppfattningen om att kalla färger skulle vara ljusare än varma, men faktum är att kalla färger UPPLEVS mörkare än varma. Det kan man ganska tydligt se om man kollar på min video med färgkartan i ICON att de blonda färgerna som heter .1 ser mörkare ut än de som heter .3 till exempel. .1 är ask och .3 är guld.

Eftersom skuggor är ”kalla” så är det precis det som händer i håret också. Det blir som en synvilla där håret upplevs vara i någon slags skugga, eller dunkelt ljus. Det kan fortfarande se väldigt ljust ut, men hade man haft två tjejer med exakt likadant hår, slingat dom exakt likadant och gjort nyansering (kall) på den ena…. Så hade ni uppfattat henne mycket mörkare. Lurigt va!

Det händer ganska ofta att det kommer in kunder som känner sig för guldiga, dom vill bara ha en kallare ton. Och hur mycket vi än förklarar så tycks dom alltid bli förvånade när det kommer till slutresultatet.

HERREGUD så mörkt det blev

När det i själva verket faktiskt är exakt samma ljushetsläge, bara kallt istället för varmt. Därför säger jag oftast att man måste först ljusa upp håret två steg för att sen färga in igen, för att kunna ta ett steg ljusare. Även då upplever dom sig mörkare än innan.

Vill ni se ett litet exempel?

591d431e501abfe1f28bc1080dd40914

Här ser ni en färgskala. Det är samma ljushetsläge på färgerna men översta raden upplevs hela tiden ljusare när den är bredvid den kalla, eller hur? Det är mer ljusreflektion i guldiga toner än askiga.

Enda skillnaden är när det är så ljust det bara kan bli, då upplevs dom kalla färgerna som ljusare. Men det är därför det är så viktigt att visa färgkartan för kunden, eller för dig som kund att be att få titta på den. För vi lurar oss själva många gånger med dessa bilder och allt vi fokuserar på är att vi vill ha kalla färger för guld är tydligen fult. Ha då i åtanke att du kanske få kompromissa och istället upplevas mörkare om än kall.

52a9056b5b6466789c50a064b77dec6e

Bilder från pinterest.

MAKEOVER } bye bye balayage · 2018/01/09

Under en kortare period har jag nu fått äran att ta hand om Hannahs hår och det är riktigt roligt. Hon gar väldigt speciellt hår som nästan är krusigt i sig själv, fast bara pyttelite så man knappt ser det. Väldigt utmanande!

Hon kom till mig med roligt missfärgat hår och jag skrev då ett inlägg om det. Sen ville hon ha balayage och nu vill hon vara så ljus det bara går.

När man färgat balayage med en mörk infärgning i botten så kommer det bli en period med varma toner upptill. Det är för att färgade pigment kommer vara svårare att få bort och tvättas dessutom ut väldigt varmt. Men med tålamod så går det.

Förra gången började vi att slinga bort den gamla bottenfärgen.

669430E6-8169-4531-B72A-FCAFBCFEF437

Sen så packade jag med massor av små folieslingor, mer i paketen än utanför. Blekte det så mycket det gick utan att kvalitén skulle påverkas för mycket för sen tänkte jag även göra en avfärgning på längderna och mjuka upp kanten mellan det ljusaste och mittenpartiet med den gamla färgen.

Däremot så har håret varit med om en hel del innan vi började ses så jag fick bara några minuter, men det gjorde ändå mycket.

Nyanserade med Pearl från Milk_shake och så här blev det!

63AFC5FA-19AB-4D22-B832-E91D519F82F9

Slätkammat:

CCF982FF-2A61-469F-BFC3-8337EA774630

Tycker det blev jättefint och väldigt ljust! Lite värme finns kvar men det får vi helt enkelt leva med tills det försvinner med tiden eller om man kan peta in lite slingor bara precis där när man ändå ska handskas med utväxten.

Såhär kan man också få färgen att se ut om man tar bilden i ett annat fokus! Häftigt det här med bilder vs verkligheten……..

FE5EE9B3-9C5C-46F2-A7D3-35F6AAE8DA8A

 

45BCE1E9-7FF1-430B-A99C-9EDEDBD1AB7B

Visst blev det stor skillnad? Det tog totalt 3,5 timme!

MITT LIV SOM FRISÖR | när kunden inte lyssnar · 2018/01/06

Ett av dom absolut mest frustrerande sakerna med mitt jobb är när kunden inte lyssnar. Exempel:

Jag tycker mitt hår känns risigt hela tiden jag använder oljor och inpackningar jämt!

Varpå jag delar med mig av min kunskap och mina erfarenheter och förklarar att arganolja inte är ett bra alternativ och att man måste satsa på ett bra shampoo och balsam FÖRST av allt. Eftersom jag har lång erfarenhet så kan jag också omedelbart känna om det är handhavandefel eller om håret faktiskt är risigt.

Nej jag tror inte på balsam och jag har hört att Arganolja är det bästa så det tänker jag använda. Finns det inte någon stylingprodukt jag kan ta i?

Detta är ett exempel och min fråga är… Vad behöver du mig till? Om du redan vet vad som är bäst så borde ditt hår kännas grymt!

Jag tror att detta är en personlighetstyp faktiskt. Man är inte nöjd, men man kan absolut inte ta till sig andra människors råd. Ni har säkert en sån människa i närheten. En som kanske frågar vad ni har för shampoo och balsam, preventivmedel, solskyddsfaktor eller bil. Och varje sak du nämner får samma svar;

Den har jag provat och det funkar INTE på mig.

Och många gånger vet man eller åtminstone misstänker, att hon/han har förmodligen inte ens provat eller i alla fall inte använt på rätt sätt.

Jag stöter ofta på dessa personligheter i mitt jobb och det är så energikrävande att diskutera i motvind. Med ALL min erfarenhet och min ivriga vilja att tänja på gränser och tänka utanför boxen så brukar jag kunna lösa det mesta. Men här är det som att det är bottenlöst. Det känns som att all information försvinner in i det tomma intet. Kunden LYSSNAR inte, för hen har redan bestämt att inget funkar.

I många fall, och det kanske låter löjligt, men det är det enda som mottages väl, så säger jag följande;

 • Du har en speciell hårtyp som är mycket ovanlig, du kan inte använda dig av traditionella knep utan måste tänka helt annorlunda. Jag rekommenderar ….

Jag drar alltså en vit lögn. Folk älskar att höra att dom har något ovanligt. I dessa fall så har hen oftast ett negativt synsätt generellt så det kan nästan upplevas som positivt att ha ett ”dåligt/speciellt krävande” hår.

Jag säger det jämt, det borde ingå psykologi i våra utbildningar.

Skärmavbild 2018-01-04 kl. 10.02.12

En annan vinkel på det hela är när kunden tror man ljuger. Dom tror man vill sälja produkter eller behandlingar. Dom har läst något annat i Aftonbladet. Deras förra frisör (lägg märke till FÖRRA) sa något annat. Listan kan göras lång.

Silikoner, alkohol och arganolja är klassiska såna exempel. (Olaplex med men jag har ju avslutat det kapitlet på youtube.)

 • Silikoner får oförtjänt mycket skit på nätet. Det finns bra och dåliga silikoner. Vissa har ett syfte, andra är överflödiga. Vissa BEHÖVER du om du färgar/bleker håret. På riktigt!
 • Alkohol sägs ju torka ut håret, och är det en av de första tre ingredienserna så KAN det göra det (med betoning på -kan- eftersom det kan finnas en poäng med det samt kompenserande ingredienser) men för det mesta är det en lösningskomponent, inte sällan ihop med silikonerna.
 • Arganoljan får oförtjänt mycket hyllningar på nätet. Särskilt av dom här som trycker ner silikoner. Hur tänker man då? Arganolja skapar otroligt mycket beläggning, bland de värsta jag stöter på i mitt jobb. Det är exakt det man beskyller silikonerna för (som kan vara lika flyktiga som vatten men nu känner jag att det börjar handla mer om ingredienser än själva ämnet så vi lämnar det).

hmmmmm vart ville jag komma…? Tappade ni också tråden?

Jo, jag stöter ofta på dessa självlärda produktexperter och det är svårt att rucka på deras sanning. Men håren är OFTAST i riktigt dåligt skick. Tidigare har jag försökt och verkligen övertyga dom, men av någon anledning så är en beautybloggares ord mer sanna än mina som grundar sig i erfarenhet och kunskap, snarare än vad som är hett på marknaden nu. Eller ger bäst reklampengar.

Om jag märker att dom inte lyssnar på mig och att MINA råd inte går igenom, så gör jag mig av med kunden. Jag kan inte jobba så. Jag kan inte göra ett bra jobb utav ett dåligt material. Plus att det tar så otroligt mycket energi. Kanske låter som jag stoppar dom i en säck och gräver ner kunderna men jag kan faktiskt säga rakt ut att jag inte kan jobba så om kunden inte följer mina råd. Jag ställer krav helt enkelt.

Det går hela tiden att återkomma till samma sak. OM det hade varit lika bra med Ica/åhlens/kicks produkter så hade vi haft mycket lättare att sälja dom på salongen eftersom dom har ett bättre pris. Men vi tycker inte dom fyller kraven. Vi har valt just dom produkterna som vi har på salongen (bland 1000-tals märken) för att dom passar våra färger, filosofier och har förmodligen vunnit över våra hjärtan i några tester vi gjort.

Som vanligt så skriver jag utifrån min bransch för det är den jag kan bäst. Om du jobbar i en annan bransch där du har kunder som du ska råda saker, berätta gärna vad DU tycker utifrån ditt yrke! Vi behöver alla lite mer förståelse för varandra. 

Puss!

MAKEOVER – peachy lob · 2018/01/04

Här kommer Natalies makeover som jag gjorde i slutet av 2017. Det var en magisk händelse och inget jag kan rå för. När ni ser min video imorgon så förstår ni varför.

Det är så himla roligt att Natalie har fotat lite i action även om man inte alls ser vad jag gör. Jag önskar så att jag hade filmat hela processen men jag trodde inte det skulle balla ur så som det gjorde. Vi var dock duktiga på att fota och jag berättar ALLT om hur det gick till i min youtube-video (imorgon klockan 07.00 som vanligt)!

IMG_7285

Så kär i denna färg!!

Jag är så sugen på att göra nåt sånt här själv…. Men underhållningsgraden på den här färgen kommer döda mig!

IMG_7290

Vad tycker niiiii???

NYÅRSLÖFTEN 2018 · 2018/01/01

Man ska inte lova saker man inte kan hålla, det brukar vara min policy. Så i år ska jag sätta lite mål för mig själv som är både utmanande, utvecklande och välbehövliga. 2017 var så otroligt mycket om min hälsa. Jag mådde dåligt nästintill hela tiden (fysiskt i kroppen) och man inser att man inte direkt blir yngre. Jag har i princip aldrig varit på ett sjukhus innan 2017 (förutom förlossningen) och nästintill aldrig sjuk. Så det blev lite wake-up för mig. Ta hand om din kropp, kvinna!

PRIVAT

 • Äta hälsosamt, vilket jag i princip alltid gör men det är viktigt att påminna sig själv. Jag är en BIG BELIEVER av att kost kan läka kroppen, eller åtminstone hjälpa den. Till detta hör ju att inte GLÖMMA bort att äta.
 • IPL! Det jag ser fram emot typ mest av allt. Bli hårfri i armhåla och bikini (sorry TMI) för all framtid. Jag har suuuuuperkänslig hy och får riktigt ont när jag t.ex vaxar, rakar eller epilerar armhålorna. Är så glad att jag nu bokat in mig på detta.
 • Mer ansiktsbehandlingar. Jag går ju som bekant inte till frisören. Så vad ska jag göra då som avslappning? För mig har det blivit lite av en grej nu med ansiktet, eftersom jag inte alltid hinner/kan sminka mig på morgonen och vi dessutom inte kommer ha smink på salongen. Fräsch hy, I’m coming for you!
 • Fortsätta leta psykolog/terapeut. Så viktig punkt!
 • Mer resor! Om jag låg på sjukhus mer än vanligt så reste jag också minst lika mycket mer än vanligt 2017. Det vill jag gärna fortsätta med. Lyckan i Mollys ögon på Alicantes strand slår allt.
 • Bli klar med det förbannade huset. Helt seriöst. Så trött på att bygga nu!
 • 30-års festen! Den kommer bli GRYM!
 • Jag har ca 15-20 kilo till jag vill ner för att känna mig som mig själv. 15 försvann förra året så varför inte 15 detta år?

CCC7E9FB-5B54-4282-8C43-CDB92D3F2590

JOBB

 • Göra mer färgglada jobb än 2017. Det var såklart en hel del färger även förra året men inte alls i närheten av så mycket som gör mig LYCKLIG! Det blev lite monotont där ett tag…
 • Jobba mer intensivt (det är här en assistent kommer in) men kortare dagar alternativt jobba längre men färre dagar. Känner att jag inte träffar Molly alls på veckorna och nu börjar hon bli större och därmed också påverkas mer påtagligt. Samtidigt så tycker jag att det var helt perfekt att jobba som jag gjorde förra året, men det är ju vad JAG tycker.
 • Filma mer av mina jobb. Har fått ett GRYMT stativ av Molle i julklapp så jag kan filma OVANIFRÅN. Fattar ni hur coolt?!
 • Renovera salongen. Kommer med all säkerhet ske i mitten på januari, så stay tuned.
 • Jag har funderat på att hålla kurs. Men jag är ingen pedagogisk människa så jag behöver någon som står för den biten och strukturerar upp det. Både i färgteknik och i ”kund”-teknik. Dvs typ stylingkvällar med icke-frisörer där man får mer nära och ingående hjälp i att fixa sitt eget hår.

E2126C45-B237-4CF0-BA4C-7AE3199C01C6

SOCIALA MEDIER

 • Nå 2000 på youtube, hur svårt kan de va!!
 • Nå 1000 på Instagram.
 • Uppdatera bloggen. (en önskan!)
 • Mer tävlingar än förra året.
 • Få en intervju med ghd-folket! Göra en video.
 • Köpa en ny dator för det går snart inte att redigera videos med min iMac längre. Den är 9 år gammal!

 

Nu blev det hemskt mycket va… Fast det peppar mig enormt mycket. Jag brukar göra upp enormt mycket och omöjliga mål för mig själv, fråga min sambo. Det är min största stress här i livet. Alla ”måsten” jag hittar på. Men det är verkligen min drivkraft också!

Vad ska ni försöka få till detta året?

Kommentera inlägget · Kategoriserat under: Hår, Övrigt om hår · Taggat med: · · ·

GOTT NYTT ÅR · 2017/12/30

Hej älsklingar! Detta blir nog trots allt mitt sista inlägg för i år.

Bloggen har fått betydligt mindre uppmärksamhet från min sida och jag ska avslöja varför!

Det är nämligen så att jag har en helt ny ide för bloggen och har haft i över ett år, men jag kan inte göra det själv och tjejen som byggt denna hemsida är upptagen med annat. Så jag är inte superpepp på att göra inlägg för mycket just nu funkar inte optimalt med hemsidan. Det är segt att kommentera (eller ge respons överlag), det ser ganska ”old” ut och det nya konceptet är mycket mera JAG! Så om någon av er som läser är hobby-kodare så får ni gärna hojta. 

MEN! Ni kan väl gå in och kika på min nyårsresumé i det här klippet. Jag sminkar mig (och av någon anledning så gillar ni det) och går igenom det JAG minns mest från året.

Vad minns NI mest från det gångna året? Både privat för er del och här i bloggen…? Har jag lyckats inspirera någon av er till något nytt, något mer vågat eller kanske get ena aha-upplevelse? Alltid så roligt när ni kommenterar med att ni fått en helt ny syn på saker.

Önskar er allt gott och hoppas vi hänger ihop även nästa år!

Här är sminkningen i videon:

Skärmavbild 2017-12-21 kl. 08.09.34

PRODUKTRECENSION • salty dog · 2017/12/29

Har du använt saltvattenspray någon gång? Har känslan varit kladdig, smutsig och trassligt?

(mer…)

FÄRG • lila + koppar är fortfarande favorit · 2017/12/26

Hej och god fortsättning mina vänner! Rullar ni också fram nu? Jag hoppar över frukosten varje dag (äter bara frukost när jag är ledig i vanliga fall) för man går runt med en konstant känsla av mättnad! Jag hatar verkligen att må så. Hänger nog ihop med jobbet, jag blir trögarbetad när jag är proppmätt så undviker gärna det!

Men nu ska vi prata om Emilys hår!

4CF66F79-D8D3-4BE5-8DB5-4DB5E2472DF4

Lite tråkig färg nu eftersom det gått lite längre tid än vanligt och dessutom fyllde vi inte på längderna sist. Dags att återfå kontroll och glans!

445EACEB-A778-4245-B410-7E14633C2E95

Sådärja! Lite mer lila i botten sen utnyttjade jag övergången sen innan och krutade på det orangea i längderna.

9A0206BB-7812-49E9-BAC4-9D20B6435EE2

Sååååå kär i färgkombinationen! Emily har ju haft den här typen av kombo tidigare om ni minns..

1DB13B64-8ECC-492E-994B-D958FB383B60

909DD9D8-C9AE-4250-9E5E-8DDEF9F5CB05

Sen har hon ENORMT mycket hår! Så jag klippte denna gång en soft undercut för att håret inte ska vika sig utåt i topparna baktill. Det tar bort tjocklek och gör det lättare att forma håret.

849ADE1F-06EC-4964-91D1-555693031D1B 20F98A90-BF71-42B4-8A6F-7F6555056E76Men det syns inte när håret är nersläppt. Smart va?

5FDB8298-309C-4607-96E2-7E5040B4B418 9648D3F7-61B3-4E69-83EE-E43758320895 C0F11020-536A-4270-A605-20DFD792688C

Så fint! Lilla locktången med klämma från ghd står för stylingen. Så fint!!

Dags att njuta av lite mer soffgos innan det är jobbdags imorgon! Längtar lite faktiskt.

Kram!

GOD JUL · 2017/12/24

Vill önska er god jul mina fina fina följare. Jag är så glad att ni är med mig i vått och torrt, håller så otroligt fin ton bland kommentarerna och ställer så kloka frågor!

Hoppas ni får fira precis så som ni vill!

5247C9DA-F585-49D9-A1BE-C2CB34DA222E

2 kommentarer · Kategoriserat under: Hår